EGÉSZSÉG – Növényi oltóanyagot fejlesztettek ki rák ellen Amerikában

Amerikai kutatók olyan, növényi alapú oltóanyagot fejlesztettek ki, amely képes beindítani a szervezet védőreakcióját a ráksejtek ellen. Az oltóanyagot minden egyes daganatfajtára lehet optimalizálni. A vakcina egérkísérletekben már jól vizsgázott. Az oltóanyagot kipróbálták 16 emberen is, senkinél sem okozott lényeges mellékhatást, és 70 százaléknál megfelelő immunreakciót váltott ki.

A kutatók remélik, hogy a módszer egy napon alkalmas lesz legalább bizonyos típusú rákos daganatok ellen. Erről kedden jelent meg tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciencesben, az Egyesült Államok tudományos akadémiájának hivatalos folyóiratában. A cikk vezető szerzője Ronald Levy, a Stanford University kutatója.

Ez volt az első eset, hogy növényi alapú rákvakcinát embereken is kipróbáltak. Korábban már végeztek hasonló kísérleteket állati vagy emberi sejttenyészetben létrehozott oltóanyaggal, de azok vegyes eredményt hoztak.

A növényi oltóanyagnak az az előnye, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb előállítani, és nem jár olyan fertőzési kockázattal, mint az állati vagy emberi sejttenyészetekből származó vakcina, ráadásul erősebb immunreakciót vált ki a szervezetből.

Az eljárás lényege, hogy klónozzák a páciens daganatsejtjeinek génjeit. A géneket beültetik egy olyan vírusba, amely a dohánynövény természetes kártevője. A vírust a dohánylevélbe juttatják, ahol az megfelelő fehérje termelődését váltja ki. Egy héttel később a dohánylevelet megőrlik, a fehérjét kivonják belőle, és beoltják a páciensbe.

A módszer alkalmas arra, hogy minden betegnél személyre szabhassák a szükséges oltóanyagot. Minden dohánynövény más-más daganat ellen szükséges fehérjét termelhet. Az oltóanyag nem a rákos daganat megelőzésére, hanem a már kialakult daganat elpusztítására való. Hasonló vakcina előállítása emberi sejttenyészetben rendkívül költséges és hosszadalmas.