EGÉSZSÉG – Milliomod milliméter vékony sebészeti foltozóanyag Japánban – heg nélkül gyógyul be a seb

Japán tudósok szerdán bejelentették, hogy olyan milliomod milliméter vékony sebészi tapaszt fejlesztettek ki, amellyel belső sebeket lehet befoltozni. A “nanolap” később felszívódik, és a seb heg nélkül gyógyul.

A nanolap a celofánnál ezerszer vékonyabb, átlátszó és öntapadó. Rákhéjból kivont anyagokból és algákból kinyert ragacsos gumiból készül.

A kifejlesztők a tokiói magán Vaszeda Egyetem és a japán Katonaorvosi Egyetem kutatói.

Ez a világ legvékonyabb sebtapasza – jelentette ki a feltalálók egyike, Fudzsie Tosinori.

A nanotapasz rendkívül hajlékony és ragasztó nélkül tapad a belső szervekhez.

A sebészek általában kapcsokkal vagy varratokkal egyesítik a sebszéleket, vagy néhány milliméter vastag, fibrinnel bevont lappal borítják be a sérülést. A fibrin olyan fehérje, amely elősegíti a véralvadást és ragasztóként hat. De az ilyen tapasz nem kívánt összenövéseket is okozhat a szomszédos szövetekben.

A feltalálók néhányszor elvégezték már azt a kísérletet, hogy kutya tüdejében egy 6 milliméter széles sebet az új szupervékony tapasszal borítottak be. A tapasz kellően erősnek bizonyult ahhoz, hogy kibírja a légzéssel járó nyomást. A seb egy hónapon belül begyógyult, és nem maradt látható nyoma.

A japán kutatók remélik, hogy három év múlva embereken is megkezdhetik a szupertapasz klinikai kipróbálását. A tapasz esetleg külső sebekre is használható lesz. Miután a belső sebek nyomtalanul gyógyulnak a tapasz alkalmazásával, lehetséges, hogy a bőr is heg nélkül forr össze, mondja Fudzsie.

Ez új alkalmazási területeket is fog nyitni a tapasz előtt. Például emlőrák-operáció utáni műtéti sebeket lehet majd vele eltüntetni.

De szóba jöhet a kozmetika is: a tapasz alkalmas lehet például ráncok kisimítására, bőrtápláló anyagok felvitelére.

Mivel átlátszó, akár a munkahelyen is viselhetjük majd vele az arcpakolást.