EGÉSZSÉG – Mégis meg szabad tudniuk a szülőknek a magzat nemét Dél-Koreában

Dél-Korában az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a szülőknek igenis van joguk megtudni születendő gyermekük nemét. Ezért a legfelső bírói testület megsemmisítette azt a törvényt, amely szerint az orvosok nem árulhatták el, fiú-e vagy lány-e a magzat. Sokan most azon aggódnak, hogy ugrásszerűen emelkedni fog az abortuszok száma Dél-Koreában.

Az alkotmánybíróság ítélete szerint a megsemmisített törvény “nem volt összhangban a társadalmi változásokkal”, és sértette az egészségügyi dolgozók jogait.

A kifogásolt törvény 1987-ben lépett életbe. Az volt a célja, hogy megakadályozza az olyan abortuszokat, amelyeket a szülők csak azért csináltatnak, mert nem kislányt akarnak. Dél-Koreában ugyanis a fiúgyermek favorizálása és a szelektív abortuszok miatt megbillent a nemek közötti egyensúly. Hasonló, sőt még durvább tendenciák vannak más ázsiai országokban, elsősorban Kínában és Indiában.

Ku Joung Mu dél-koreai orvosetika-professzor szerint az alkotmánybíróság ítélete után újból divatba jöhet a nemek szerinti szelektív abortuszt.