EGÉSZSÉG – Még több öngyilkos az amerikai hadseregben

Emelkedik az öngyilkosságok száma az amerikai hadseregben. Az év első felében 88 katona vetett véget életének, szemben a 2008. első félévi 67-tel, közölte az amerikai védelmi minisztérium magyar idő szerint pénteken hajnalban.

Korábban magas rangú amerikai tisztek már felhívták a figyelmet, hogy idén valószínűleg megdől a tavalyi öngyilkossági rekord a hadseregben. Az új adatok megerősítik ezeket a félelmeket.

Tavaly egész évben összesen 128 amerikai katona követett el öngyilkosságot, 2007-ben 115. Feltételezik, hogy az ok az ismételt harctéri bevetések miatti stressz lehetett.

A 2008-ban a hadseregben 100 ezer aktív szolgálatot teljesítőre 20,2 öngyilkosság jutott, ami magasabb arány, mint a demográfiailag kiigazított országos öngyilkossági gyakoriság. Az utolsó rendelkezésre álló országos adat, a 2005-ös szerint 100 ezer lakosra 19,5 öngyilkosság jut.

Az idei első félévi 88 öngyilkosságból 54 esetben már bebizonyosodott, hogy valóban öngyilkosság történt, 31 esetben még folyik a vizsgálat.

A korábbi esetek 90 százalékában beigazolódott az öngyilkosság feltételezése.

A hadsereg vezetői azzal reagáltak a szaporodó öngyilkosságokra, hogy megelőzési programokat dolgoztak ki, szűrő vizsgálatokat tartanak a pszichiátriai gondokkal küzdők számára, és igyekeznek megszüntetni azt a légkört, amelyben a katonák a gyengeség jelének és szégyellni való dolognak tekintik, ha valaki pszichiáterhez fordul.