EGÉSZSÉG – Hármas összefüggést találtak a kövérség, a genetikai örökség é a vastagbélrák között

Amerikai kutatók hármas összefüggést találtak a vastagbélrák, a kövérség és a genetikai örökség között. Kiderítették, hogy akinek genetikai okból magas a vérében a “zsírhormon”, annak 30 százalékkal kisebb valószínűséggel lesz vastagbélrákja.

Az adiponectin hormon elnyomja azokat az anyagcserezavarokat, amelyek a cukorbajt vagy a kóros kövérséget okozzák. Akinek magasabb a vérében az adiponectin szintje, annak kevesebb zsírszövete van.

A zsírhormon termelését pedig az ADIPOQ jelű gén szabályozza. Aki egy bizonyos variációját örökli ennek a génnek, annak magas lesz a zsírhormonszintje, és kevésbé lesz hajlamos a vastagbélrákra.

A felfedezés alapján hatékonyabban lehet szűrni a vastagbélrákot, és korábban lehet felfedezni az elváltozásokat.

A vastagbélrákosok 30 százalékánál a rokonságban is előfordul ugyanez a betegség.

A kutatók már korábban kiderítették, hogy a kövérségnek és a vastagbélráknak külön-külön van genetikai háttere. Ez az első tanulmány, amely hármas összefüggést állapít meg a genetikai örökség, a kövérség és a bélrák között.

Ugyanez a tanulmány azt is kimutatta, hogy azok, akiknél hiányzik a zsírhormontermelést szabályozó génvariáció, azok rendszeres testedzéssel és diétázással csökkenhetik a rák kockázatát.

A vastagbélrák az Egyesült Államokban a halált okozó rákfajták közül a harmadik legveszélyesebb.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association című orvosi lap legfrissebb számában jelent meg.