EGÉSZSÉG – Engedélyezték a disznósejtek beültetését Új-Zélandon

Új-Zélandon kedden engedélyezték a disznó hasnyálmirigysejtek beültetésének klinikai tesztjét. A disznósejtek emberekbe való transzplantációjától áttörést várnak a cukorbetegség gyógyításában.

A beültetett malac hasnyálmirigysejtek inzulint termelnének az emberi szervezetben, így az 1-es típusú (veleszületett) cukorbajban szenvedőknek kevesebb inzulininjekciót kellene kapniuk.

Az eljárás azonban óriási kockázatot rejt magában, mert az állati sejtekkel együtt olyan állati vírusok is bekerülhetnek az emberi szervezetbe, amelyekkel szemben mindenki védtelen lenne.

Az új-zélandi orvosi kamara már 2005-ben felhívta a figyelmet, hogy állati sejtek vagy szövetek beültetése olyan fertőzés előtt nyithatja meg az utat, amely több millió emberéletbe is kerülhet.
Az orvosi kamara szerint meg kellene akadályozni, hogy azok, akik állati eredetű sejt- vagy szövetbeültetésen esnek át, később vért adjanak vagy szervdonorok legyenek.

A malacsejt-beültetésre készülő új-zélandi orvosi cég abban látja a fertőzés elleni biztosítékot, hogy a transzplantációhoz egy olyan disznófajból veszi a sejteket, amely több mint 150 éve nem keveredett más fajokkal.