EGÉSZSÉG – Az EU-ból utolsónak Cipruson is tilos a dohányzás nyilvános helyen

Az Európai Unióban utolsóként Ciprus is betiltotta a munkahelyi és vendéglői dohányzást. A törvényt nagy többséggel szavazta meg a parlamenet.

Az idegenforgalomból élő szigeten igazában eddig is volt dohányzás elleni rendelkezés, de lényegében nem tartották be. Az új, szigorú tilalom 2010. január 1-én lép életbe, hogy időt adjon a felkészülésre az intézményeknek és a dohányosoknak.

A törvény értelmében a szórakozóhelyeken csak az udvaron vagy az utcai teraszokon szabad füstölni. Bent csak külön zárt helyiségben lesz engedélyezve a dohányzás.

A tilalom megszegőit akár 2 ezer euró (550 ezer forint) pénzbírságra is büntethetik.

Közvélemény-kutatások szerint a ciprusiak többsége üdvözli a füsttilalmat, amely összhangban van az Európai Unió gyakorlatával. Az EU tervei szerint 2012-re mind a 27 tagországban be kell tiltani a nyilvános helyeken való dohányzást.

Cipruson kevesebben dohányoznak, mint az EU-átlag. A lakosság 29 százaléka vallja magát rendszeres dohányosnak, szemben az EU 31 százalékos átlagával. Viszont a passzív dohányzásra kényszerítettek arányát tekintve Ciprus az egyik legrosszabb hely az EU-ban.Sporthírek