EGÉSZSÉG – Az AIDS vírusa már 100 évvel ezelőtt átugrotta a fajok közötti korlátot

Az AIDS-t okozó vírus már száz évvel ezelőtt átugrotta a fajok közötti határt Afrikában, jelentették be amerikai kutatók a Nature című brit folyóiratban. Eddig az volt a feltevés, hogy a vírus csak az 1930-as években terjedt át csimpánzokról az emberekre.

A tudósok egy olyan szövetmintát elemeztek, amelyeket a gyarmati korban Belga Kongóban orvosok konzerváltak. Ebből állapították meg, hogy a leggyakoribb HIV vírus valamikor 1884 és 1924 között kezdett terjedni az embereknél.

Az AIDS-t, a szerzett immunhiányt 1981-ben fedezték fel, amikor amerikai orvosok szokatlan halálos betegség halmozódását tapasztalták kaliforniai és New York-i fiatal homoszexuális férfiak körében.

Azóta 25 millió ember halt meg a betegségben a világon, és 33 millióan élnek a vírustól megfertőzve.

Eddig egy legendássá vált 1959-es vérminta, a ZR59 alapján tartották úgy, hogy a HIV-vírus az 1930-as években kezdett terjedni az emberek között. A vért Belga Kongóban – ma Kongói demokratikus köztársaság – vették le egy leopoldville-i – ma Kinshasa – pácienstől.

A HIV rendkívül változékony vírus, genómjának egy százaléka módosul évenként. Ez alapján a “molekuláris óra” alapján számították ki a ZR59-es minta génállományából, hogy a vírusnak 1940 előtt kellett megjelennie az emberek között.

Most a Kinshasai Egyetem anatómiai karán találtak egy 1960-as szövetmintát, amelyet egy kinshasai nő nyirokmirigyéből származik. Az 1960-as és az 1959-es vírus genetikai elemzéséből vonták le azt a következtetést, hogy a két vírus közötti különbség kialakulásához körülbelül 40 évre volt szükség. Ennyi idő alatt alakulhatott ki egy közös ősből a két vírusváltozat. Ez más szavakkal azt jelenti, hogy az első emberi HIV-fertőzés 1884 és 1924 között történt.

A kutatók szerint a HIV vírus eleinte csak lassan terjedt, a fertőzés az urbanizációval gyorsult fel. A vírus felbukkanása egybeesik az akkori Kongó nagy városainak alapításával – ezek ma a Kongói Köztárság, a Demokratikus Kongó, Kamerun és a Közép-Afrikai Köztársaság fővárosai.