EGÉSZSÉG – Az AIDS halálozási prognózisát lefelé módosította a WHO

Az AIDS illetve a HIV által okozott halálesetek száma 5 éven belül tetőzni fog, aztán elkezd csökkenni – prognosztizálta hétfőn a WHO, az ENSZ egészségügyi világszervezete. A WHO ezzel lényegesen lefelé módosította az AIDS-re kiadott korábbi halálozási előrejelzését.

A HIV vírus és az AIDS által okozott halálesetek száma még néhány évig növekedni fog, majd 2030-ra már a mai szint alá fog esni, jelentette be a WHO.

Az AIDS-es halálesetek száma a 2008-as 2,2 millióról 2012-ben 2,4 millióra emelkedik, majd 2030-ban már csak 1,2 milliót fog kitenni, áll a WHO prognózisában.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet azt jelezte előre, hogy 2030-ban 6,5 millió ember halálát fogja okozni az AIDS, illetve a HIV. Ezt a prognózist arra a becslésre alapozták, hogy 2012-re a világ lakosságának 80 százaléka számára lesznek elérhetők a megfelelő HIV ellenes gyógyszerek.

De miután az ENSZ tavaly lényegesen csökkentette az AIDS-esek számára vonatkozó becslést, így a jövőre vonatkozó AIDS-es prognózis szintén módosult.