EGÉSZSÉG – A hiperaktív gyerekek gyógyszere jó az elesős öregeknek

A hiperaktív gyerekeknek felírt Ritalin lényegesen javítja a mozgást azoknál az időseknél, akik gyakran esnek el, derítették ki izraeli tudósok. Már egyetlen adagtól is stabilabb lett az öregek járásmódja, és jobban teljesítették a szokásos tesztet.

A Tel Aviv-i Egyetem Jeffrey Hausdorff vezette kutatócsoportja 26 idős személyt vizsgált. Egy részük methylphenidatot kapott (legelterjedtebb kereskedelmi elnevezése Ritalin), más csoportjuk placebót. Ez után a kísérleti alanyoknak fel kellett állniuk, 3 métert menniük, majd visszafordulniuk, és leülniük. Azok, akik Ritalint kaptak, gyorsabban és határozottabban hajtották végre a feladatot.
Az izraeli kutatók azonban felhívják a figyelmet, hogy még további kutatásokra van szükség, mielőtt a Ritalint széles körben kezdenék alkalmazni időseknél.
De ha bebizonyosodik, hogy tablettával lehet kezelni az idősek mozgásproblémáit, annak nagy jelentősége lehet. Egyes tanulmányok szerint ugyanis azoknak az időseknek, akik elesnek és combnyak- vagy csipőcsonttörést szenvednek, 50 százaléka 1 éven belül meghal.
A Tel Aviv-i kísérletről a Journal of the American Geriatrics Society című orvosi szaklapban jelent meg tanulmány.Sporthírek