EGÉSZSÉG – A buták körében több a szívbetegség

Az átlagosnál alacsonyabb intelligenciahányados is hajlamosít a szív- és érrendszeri betegségekre – állapították meg brit kutatók. Ebből levonják a következtetést, hogy az egészségvédő kampányokat közérthetőbbé kell tenni.

Az orvosok csaknem 4300, egykori amerikai katona vizsgálata alapján derítették ki, hogy az alacsony IQ a szívbetegségek több mint 20 százalékáért felel. A tanulmány a European Heart Journalban jelent meg, ismertető olvasható róla a BBC brit közszolgálati hírportálon.

A szakemberek számára eddig is ismert volt, hogy az alacsonyabb jövedelműek és kevésbé iskolázottak közül többen halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben. Amikor azonban külön-külön vizsgálták az IQ-t és 9 másik szívbetegségi kockázati tényezőt, kiderült, hogy a legmagasabb és legalacsonyabb társadalmi rétegekhez tartozók mortalitása közötti különbség 23 százalékát egyedül az intelligenciahányados is megmagyarázza.

A kutatók ebből levonják a következtetést, hogy sokkal egyszerűbben kellene reklámozni az egészséges életmódot, a helyes táplálkozást, a mozgást és a dohányzás ártalmait.Sporthírek