Egressy Béni-szobrot avattak Miskolcon

Akt.:
Miskolc, 2016. március 11. Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész (b) és Kriza Ákos polgármester (b2) leleplezi Egressy Béni szobrát Miskolcon 2016. március 11-én. A szobor Kő Pál szobrászművész alkotása.
Miskolc, 2016. március 11. Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész (b) és Kriza Ákos polgármester (b2) leleplezi Egressy Béni szobrát Miskolcon 2016. március 11-én. A szobor Kő Pál szobrászművész alkotása. - © MTI Fotó: Vajda János
Miskolc – Egressy Béni-szobrot avattak pénteken Miskolcon. A Szózat zenéjét is komponáló művész életnagyságú mása Kő Pál szobrász alkotása, aki maga is jelen volt a szobor leleplezésén.

Az eseményen Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus azt mondta: Egressy Béni a magyar örökség része, mint ahogyan Kő Pál is, sok a közös bennük, mindketten zenerajongók, Egressy zeneszerző volt, Kő Pál pedig szeret énekelni.

A szobor Egressyt reformkori öltözékben, karddal az oldalán és könyvvel a kezében ábrázolja, Mint Jankovics Marcell fogalmazott, “ökölbe szorított bal kezében benne van, amit ez az ember életében képviselt”.

Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész alkotásaiból kiállítás is nyílt Miskolcon, a tárlat április 16-ig látható a Feledy-házban.

eb2

Kő Pál szobrászművész alkotása, Egressy Béni szobra Miskolcon 2016. március 11-én, az avatás napján. | Fotó: Vajda János

Egressy Béni a Miskolchoz közeli, egykori Sajókazincon született 1814. április 21-én. Apja református lelkipásztor volt, iskoláit Miskolcon és Sárospatakon végezte és tanító lett. Testvérének, Egressy Gábornak a példája nyomán vándorszínésznek állt, 1834-ben a kassai és a kolozsvári társulattal lépett fel, de tanult zeneelméletet és nyelveket is. 1838-ban Olaszországba ment, hogy énekelni tanuljon, 1843-ban került a pesti Nemzeti Színházba karénekesként.

Már 1840-től foglalkozott zeneszerzéssel, ő volt Petőfi Sándor verseinek első megzenésítője és számos népies műdal szerzője. Legnagyobb sikerét Vörösmarty Mihály Szózat című versének megzenésítésével aratta, amelyet 1843. május 10-én mutattak be a Nemzeti Színházban.

– MTI –