Eggyel több, mint tizenkettő… Jajj!

Péntek 13
Péntek 13
Péntek 13-án (-tól), aki babonás, félni fog – hiába minden észérv. S ennek hatását nem is szabad lebecsülni. Kisebb-nagyobb mértékben sokan hajlanak a babonára (talán mindnyájan…)

ki ettől, ki attól fél, minden racionális ok nélkül, vagy ellenérvekre fittyet hányva. Az ijesztő misztikus szimbólumok között kitüntetett a 13-as szám helyzete, különösen ha a naptár szerinti 13-a péntekre esik.

A kultúrtörténeti okfejtések szerint a 13-as ellen az „szól”, hogy a keresztény hitvilág főalakja, Jézus Krisztus azon a nevezetes, Biblia szerinti utolsó vacsorán 12 társával ült az asztalnál – ő volt a tizenharmadik, és tudjuk, milyen végzet érte. A keresztrefeszítés napját pedig történetesen péntekre teszi a hagyomány.

A kettő együtt – ami nem „mindennapos” eset, de azért kellően gyakori – nyilván fokozott bizonytalanságot, vagy akár rettegést kelt abban, aki erre fogékony.

A tökéletes számra jön

A babonát az Akadémiai Kislexikon meghatározása szerint: egyes tárgyaknak, cselekményeknek, körülményeknek természetfölötti hatást tulajdonító és bizonyos jelenségeket természetfölötti erők megnyilvánulásaként magyarázó tévhit.

Tévhit – de hatásai nagyon is valósak! Péntek 13-át illetően állítólag komoly gazdasági elemzésekkel kimutatható, hogy az otthonmaradás, a tartózkodás fontos döntésektől, vásárlások és más cselekedetek elhalasztása milliós-milliárdos kiesést, azaz kárt okozhat. A 13-as számtól való irtózás beteges méretet is ölthet, ekkor orvosi neve: triszkaidekafóbia.

A 13-as „bűne” továbbá, hogy épp a 12-est követi, amely pedig matematikailag is érdekes szám, a kabbala, a számmisztika is kiemelten kezeli. Ami pedig a „jótól” eltér (eggyel több, mögötte van, felébe kerekedik), az nyilvánvalóan a „rossz”… „A tökéletes 12-höz hozzáadódik még egy szám, és ez megbontja az egységet, a harmóniát, ezért halált hozó” – írja Gyöngyi Annamária Kis babonatörténetében (lektur.transindex.ro).

 

Nem véletlen, hogy a megfélemlítésre szakosodott horrorfilmek történetének egyik legsikeresebb és leghosszabb moziszériája a Péntek 13 (Friday the 13th) címet viseli. Az első darabot 1980-ban forgatták, amit azóta közel tucatnyi követett:
Péntek 13.
Péntek 13.(2)
A véres kirándulás
Az utolsó fejezet
Az újrakezdés
Jason él
Friss vér
Jason Manhattanben
Jason Pokolra jut – Az utolsó Péntek
Jason-X
Freddy vs. Jason
Freddy vs. Jason 2
Az alapmű sztorija röviden: 1957-ben a kristálytavi-táborban a tábor vezetői kellemesebb elfoglaltsággal törődnek, miközben egy ártatlan fiú, vízbe fullad. A tábort bezárják. Idővel ezután néhány fiatal új tábort szervez. Valaki meg akarja akadályozni a tábor újrajöttét… Valaki sorban gyilkolássza a tábor vezetőit… Ki lehet az?

(forrás: www.jasonvoorhees.uw.hu)

 

Egy tucat meg még egy
„A babona szerint e napon beszedett orvosság nem használ, a ma szedett füvek ártó füvek.

Van, aki este, lefekvés előtt engesztelésül 13-szor érinti meg az asztalt, vagy az a kényszerképzete, hogy a szobájában 13 tárgyat kell megérintenie. Mások beszédjükben, írásukban kerülik a 13-as számot, a 13 betűből álló szót vagy a 13 szóból álló mondatot. Amerikában a nagy felhőkarcolókban nincs 13. emelet és 13. számú lakás sem. Egy budapesti 13. emeleti panellakást körülbelül tízszer nehezebb eladni, mint ugyanazt a 14., vagy 12. emeleten. Ismét mások viszont a 13-as számhoz babonásan ragaszkodnak. Például a sportolók mezük számozásánál.

Péntek 13. sok emberre olyan erős hatással van, hogy ilyenkor ki sem dugják orrukat a lakásból. Egy ismerős cégvezetőnő például ilyenkor nem vesz főzőkanalat a kezébe, nem használ elektromos tárgyakat, nem mozdul ki a házából, nem veszi fel a telefont, nehogy rossz hírt kapjon. Ha véletlenül 13 darab gyümölcs kerül a zacskóba a zöldségesnél, vagy bármilyen árucikkből ennyit vásárol, egyet elajándékoz egy koldusnak, hogy elvigye a szerencsétlenségét.”

(forrás: www.fittseg.hu)

 

Szerencsés péntek 13
„A 60 éves Bernice Mueller számára a péntek 13-a igen szerencsés napnak bizonyult.

A Connecticut állambeli Sheltonban lakó Mueller asszony július 13-án megnyerte a … (itt egy üdítőitalgyártó cég neve áll – a szerk.) észak-amerikai nyári akciójának egyik fődíját, 1 millió dollárt. Nem tett mást, csak kinyitott egy üdítőitalos dobozt.

A nyitólap alatt egy különlegesen megjelölt lemez volt ‘csupa nullával’, ahogy Muller asszony mondta. ‘Elkezdtem remegni, csak annyit reméltem, hogy nyertem egy ingyen … (az ital márkaneve – a szerk.).’ Hamarosan azonban már úton volt Atlanta felé, hogy átvegye a díjat és pirosszőnyeges fogadtatásban részesüljön.

Azt mondta, a pénzt 100 éves háza átfestésére fogja költeni, valamint, hogy ‘olyan dolgokat alakítsak ki, amikre mindig is vágytam, például egy kályha, egy erkély és hátul egy üvegezett veranda.’”

(forrás: www.soundwave.hu)