EgészségVonat: Már kis életmódváltással is jelentősen csökkenthető a szívbetegségek kockázata

Minimális testsúly-, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkenéssel is a felére mérsékelhető a szívbetegségek kockázata – hangzott el pénteken, miután befutott a Déli pályaudvarra az EgészségVonat. A szerelvény szűrővizsgálatain az elmúlt két évben csaknem 25 ezren vettek részt. A magyarok születéskor várható élettartama és az egészségben eltöltött évek száma 5-10 évvel alacsonyabb, mint az uniós átlag.

Az EgészségVonat ebben az évben a fővároson kívül hat vidéki nagyvárosba látogatott el. A debreceni, miskolci, szegedi, zalaegerszegi, kaposvári és székesfehérvári szűréseken két és fél ezren vettek részt – mondta a Független Hírügynökségnek a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) januárban hivatalba lépő elnöke. Kiss István hozzátette: a résztvevők 80 százalékánál magas vérnyomást, több mint 40 százalékuknál pedig elhízást, és magas vérzsírszintet tapasztaltak. Az egészségügyi kockázatok már rövid távon is jelentősen mérsékelhetők a testsúly és a vérnyomás minimális csökkentésével, valamint helyes táplálkozással.

A különböző szűrővizsgálatokon elsősorban azt vizsgálták, hogy milyen arányban fordulnak elő bizonyos betegségek és a már beteg embereket helyesen kezelik-e. Az EgészségVonaton – amely szombatig még a Déli pályaudvaron várja az érdeklődőket – ingyenes vércukor-, koleszterin-, vérzsír-, vérnyomás-, és haskörfogat-méréssel állapítják meg, hogy milyen egészségügyi kockázatok terhelik az jelentkezőket. A szűrőprogram segítségével már 10 évre előre meg tudják becsülni, hogy egy életmódváltással milyen mértékben csökkenhet az infarktus és az agyvérzés kockázata.

Magyarországon 2000 és 2006 között csökkent a halálozások, ezen belül a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások száma is. Ugyanakkor a cukorbetegségben és a magas vérnyomásban szenvedők aránya nem változott. A hazai adatok európai összehasonlításban nagyon rosszak – mondta Kiss István. Ez is indokolja a népegészségügyi programokat, és az EgészségVonathoz hasonló kezdeményezéseket.

A statisztikák szerint az EU országaiban a születéskor várható átlagos élettartam 74-78 év. Ez az adat Magyarországon a nők esetében 72-74, míg a férfiak mindössze 68 év. Az egészségben eltöltött évek várható száma hazánkban 52-54, ami ugyancsak 5-10 évvel marad el az európai átlagtól. A megfelelő megelőzés és egészségnevelés segítségével ez a lemaradás 15-20 év alatt hozható be – véli a MOTESZ leendő elnöke.