Egészségvonat Debrecenben – félezren vizsgáltatták meg magukat

Pénteken és szombaton összesen körülbelül 500-an látogatták meg az egészségvonatot Debrecenben, amelyen a legalapvetőbb belgyógyászati szűrővizsgálatokat végzik az orvosok és a kisegítő személyzet. A zárónapon este hat óráig látogatható meg a vasútállomáson a mozgó rendelő – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Smid Norbert, a MÁV területi kommunikációs vezetője.

Az egyik vágányon állították fel a négy kocsiból álló szerelvényt, amelyen egymás után többek közt vérnyomást, koleszterinszintet, vércukorszintet mérnek az egészségügyiek, futópadon ólommelényben pedig terheléses tesztnek vethetik alá magukat az emberek. Nagy súlyt helyeznek a hastérfogat mérésének a mind gyakoribb kóros elhízás miatt. Különböző interaktív modelleken külön is felhívják a figyelmet a különféle elváltozások következményeire.

A szombati program része volt egy kiadós séta a Nagytemplomtól a vasútállomásig – mondta Smid Norbert.

A vizsgálatokat végző orvosok és asszisztensek a helyi egészségügyi intézményekből és kórházból érkeztek a három napos akcióra.

A tudományos kutatások szerint a szív-és érrendszeri megbetegedések világszerte a vezető halálokok között szerepelnek, és ezek legfőbb kockázati tényezője az elhízás, amely az idő előtti halálozások 55 százalékáért felelős. Magyarországon a férfiak 51, a nők 56 százalékát, vagyis összesen több mint négymillió embert veszélyeztetnek az elhízás miatt kialakuló betegségek.

Az Egészségvonat-kampány tavaly szeptemberben, a Szívünk napján indult országjáró körútra, és idén június végéig, hétvégenként összesen 22 település pályaudvarára fut be. Debrecen után Zalaegerszeg, majd Győr, Sopron, Gyula, Szolnok, Szombathely, Balatonfüred, Kecskemét, Eger, Kaposvár, Tatabánya és Szekszárd következik, végül június 22-én érkezik majd a szerelvény utolsó állomására, Budapestre.