Egészségügyi szolgáltatásokra költhet majdnem 400 millió forintot 11 dél-alföldi település

Csaknem négyszázmillió forintot fordíthat hat Békés, két Bács-Kiskun és három Csongrád megyei település orvosi rendelők és egészségházak korszerűsítésre. Hat esetben háziorvosi rendelőt, ötben egészségközpontot vagy egészségházat fejlesztenek. Az induló beruházásokat az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatja.

Az esetek nagy részében korszerűsítik az adott épületet és akadálymentesítik. Több településen az orvosi rendelők, egészségházak beáznak, a nyílászárók cserére szorulnak, mállik a vakolat, vagy potyognak a csempék. Az egészségügyi fejlesztésekre 11 település pályázott, és összesen 381 millió 358 ezer 533 forint pályázati támogatást nyertek el – közölte Rapai Katalin, a programban közreműködő VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója.

A tervek szerint Békés megyében, Kétegyházán új egészségcentrumot építenek, ahol a régi rendelő mellett helyet kap a védőnői szolgálat is egy teljes körűen akadálymentesített, az előírásoknak megfelelő, korszerű épületben. Füzesgyarmaton az egészségügyi központot újítják fel és akadálymentesítik. Eleken a háziorvosi rendelőt korszerűsítik: a teljes körű felújítás után várhatóan 30-40 százalékkal kevesebbe kerül majd a városnak az intézmény fenntartása. Kondoroson egészségközpontot alakítanak ki, amely befogadja a háziorvosokat, a gyermekorvosi rendelőt, a fogászatot és a védőnői szolgálatot is. Sarkadon a központi orvosi rendelőt akadálymentesítik, hőszigetelik és burkolják, valamint felújítják, bővítik és új funkciókkal is ellátják a rendelőket. Csorváson átalakítják és bővítik az egészségügyi centrumot.

A Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén az egészségházat újítják fel. Cserélni kell a tetőt, az épület beázik, a nyílászárók festésre szorulnak, az orvosi felszerelések elavultak. Nincs 15 kilométeren belül kardiológiai, pszichiátriai és bőrgyógyászat járóbeteg-szakellátás, holott a megbetegedési statisztikák ezt indokolnák. Ezen segít a beruházás. Helvécián az egészségházat korszerűsítik és akadálymentesítik.

A Csongrád megyei Kiszomboron, Ásotthalmon és Szatymazon a háziorvosi rendelőket újítják fel.

A támogatásokról szóló szerződéseket részben már megkötötték, illetve a napokban írják alá.