Egészségügyi számtan: többlet vagy pénzelvonás?

Több mint tisztességtelen, hogy a kormány nem hajlandó odaadni a 13. havi bért az egészségügyi dolgozóknak – mondta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus az Egészségügyi Bizottság szerdai ülésére hivatkozva elmondta: a kormány 2009-ben 100 milliárd forintot vonna ki az egészségügyből, ahelyett, hogy az ellátás színvonalát növelné. A Pénzügyminisztérium közleményben reagált az ellenzéki képviselő szavaira, miszerint az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett és van fedezet a 13. havi bérre.

Az egészségügy a klinikai halál állapotában van, a kormány pedig a napokban levette a lélegeztetőgépről és vállalta a teljes összeomlást – fogalmazott Pesti Imre. A politikus emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc korábban megígérte, hogy nem vonnak ki pénzt az egészségügyből, ennek ellenére a szerdai bizottsági ülésen kiderült: a plusz források nem kerülnek vissza az ágazatba. A fideszes képviselő elmondta: 60 milliárd forint többlet van az OEP kasszában, mégis csak 6 milliárdot fordítanak az ellátás javítására.

A politikus úgy tudja: a 2009-es költségvetés szerint 40-50 milliárd forinttal kevesebb jut a közvetlen egészségügyi ellátásra, a kórházak finanszírozását pedig 6-7 százalékkal csökkentik. Két milliárddal kevesebb lesz az alapellátásban és 100 milliókkal kevesebb a fogorvosi és a mentőorvosi szolgálat támogatásában.

Pesti Imre elmondta: a kórházak 30 százaléka jelenleg is csődközelben van, a kormány pedig belőlük akar újabb pénzeket kisajtolni. Úgy fogalmazott: több mint tragikus, hogy a kisebbségi kormány nem tudja kezelni az egészségügy gondjait, ez pedig rövidtávon humanitárius katasztrófához vezet.

A Pénzügyminisztérium úgy reagált: Az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett, ennek keretében biztosított a 13. havi bér kifizetésére a fedezet.