Egészségügyi reform – átalakulás türelmi idővel

Vasárnap lép életbe az egészségügyi reform több eleme, de a gyakorlatban nem lesz még sok változás, az átalakulásra türelmi időt ad a rendelet. Az átalakuló kórházakban például a korábban felvett betegeknél folytatják a kezelést és a tb “potyautasok” is kapnak 9 hónapot, hogy tisztázzák helyzetüket az egészségbiztosítónál.

Szombat estig az ország 166 kórháza közül 10-nél is kevesebb volt az, amely még nem írta alá az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új finanszírozási szerződését. Bár a határidő március 31-én lejárt, a megállapodásra még hétfőig lehetőségük van – közölte szombaton az egészségügyi tárca sajtófőnöke.

A szerződések alapjául az egészségügyi miniszter határozata szolgál. Eszerint vasárnaptól 16 ezer kórházi aktív ágy szűnik meg, viszont 7 és félezer krónikus ággyal lesz több. 3 fővárosi kórház bezár, így a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet és a Schöpf-Merei Kórház valamint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI).12 eddig aktív ellátást is nyújtó intézmény a határozat értelmében április 1-től már csak ápolással foglalkozik.

Mindez nem jelent “élesváltást” – mondta pénteken Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára. A korábban felvett betegek kezelését azokon az osztályokon is folytatják, amelyek a határozat értelmében megszűnnek. Azoknál a kórházaknál, ahol vasárnaptól már nem lesz aktív ellátás, továbbra is elhárítják majd az életveszélyt. Az előre tervezhető műtéteket azonban már nem ott, hanem más intézményekben fogják elvégezni. Bizonyos intézményeknél átmeneti időszak lesz. Így például az OPNI-ban április 1-e után is fogadnak betegeket, mivel a kijelölt kórházak közül még nem mindegyik készült fel az intézet betegeinek, osztályainak a befogadására. Az intézmények átszervezése több hónapig is eltarthat, egyes kórházak erre júliusig kaptak határidőt.

Vasárnaptól életbe lép az új beutalási rend. Ha a beteget nem a területileg illetékes kórházba utalja az orvosa, ott is, továbbra is térítési díj nélkül látják el. Egyetlen feltétel van, hogy a háziorvosnak a beutaló megírása előtt egyeztetnie kell a kórházzal, hogy tudja-e fogadni a beteget. Ugyanis az intézmény csak akkor láthat el területén kívüli betegek, ha sajátjai ellátását nem veszélyezteti. Az új rend szerint a betegnek viszont ki kell fizetnie az ellátás költségeinek 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot, ha nincs beutalója, illetve másik kórházba szól.

Szintén április 1-től életbe lépő szabályozás szerint a kórházaknak, szakrendelőknek, háziorvosoknak ellenőrizniük kell, hogy jogosultak-e a betegek az egészségügyi szolgáltatásra. Azokat, akiknél “piros lámpát” mutat a számítógépes rendszer, egyelőre csak figyelmeztetik, 9 hónapig a jogosultság nélküliek ugyanis türelmi időt kapnak. Ennyi idő van arra, hogy a területileg illetékes adóhatóságnál illetve megyei egészségbiztosítónál tisztázzák helyzetüket. Ha viszont ezt valaki elmulasztja, annak 2008. január 1-től már az egészségügyi ellátása teljes költségét ki kell fizetnie.