Egészségügyi Minisztérium szerint jogtalan az V. kerület több mint 10 milliárdos követelése

Az V. kerület által vitatott parkolók fölött az Egészségügyi Minisztérium rendelkezik, a tárca ezt az álláspontját bíróság előtt is kész megvédeni, amit már korábban jelzett – reagált közleményben a minisztérium Rogán Antal kerületi polgármesternek arra a pénteki bejelentésére, amely szerint a tárca 10,5 milliárd forinttal tartozik az önkormányzatnak az épület körüli parkolóhelyek használatáért. A minisztérium szerint a követelés jogtalan, az önkormányzat viszont pénteken inkasszót nyújtott be a tárca számlájára.

A minisztérium határidőben megfellebbezte az önkormányzat határozatait. Vitatott jogalap esetén bírság sem róható ki – szögezi le közleményében a tárca.

A fideszes vezetésű V. kerület polgármestere ezzel a lépéssel 12,6 milliárd forinttal rövidítené meg az egészségügyi kiadásokat – áll a közleményben. A tárca szerint a követelés irreális, de jogos lenne, a minisztérium az egészségügytől lenne kénytelen elvenni a pénzt. A dokumentum leszögezi: a minisztérium érthetetlennek tartja, hogy miközben a Fidesz minden nap az egészségügyi intézmények anyagi helyzete miatt aggódik, a következményeket nem mérlegelve is képes lenne megrövidíteni az egészségügy költségvetését.

Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere pénteken azt mondta: a törvény szerint négy hely jár ingyen, a többiért fizetnie kell a minisztériumnak. Az V. kerület július elején döntött a közterület-használati díj visszamenőleges megtérítéséről. A minisztérium ezt a döntést nem fellebbezte meg, viszont a törvényes határidőig nem fizetett, ezért az önkormányzat pénteken inkasszót nyújtott be a minisztérium számlájára

Rogán Antal szerint az V. kerület csaknem egy éve harcol azért, hogy a helyi közintézmények ne zárják le azokat a területeket, amelyeket parkolónak használnak, illetve fizessék ki azok használati díját. Az ügyben már csak a Honvédelmi Minisztériummal és az egészségügyi tárcával nem sikerült megegyezni.