Egészségügyi Minisztérium: A szegedi koraszülöttmentők 3 hete vállalták, hogy év végéig ellátják feladatukat

A szegedi koraszülött-mentők június végén írták alá az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) azt a szerződést, amelyben vállalják, hogy év végéig a megadott feltételek mellett ellátják feladatukat – így reagált az Egészségügyi Minisztérium arra a hétfői sajtóhírre, hogy állítólag leállhat a Dél-Alföldön a koraszülött-mentés, ha a szegediek nem kapnak sürgősen anyagi segítséget.

A tárca hétfői közleménye szerint a szegedi alapítvány eddig semmilyen kérést nem nyújtott be az OMSZ-hoz. 2008. december 31-ig érvényes szerződése van a mentőszolgálattal annak a 8 vidéki szervezetnek, amelyek koraszülött-mentéssel foglalkoznak. Keresik azokat a lehetőségeket, amelyek révén a 2009-es költségvetésben növelhetik a koraszülött mentők támogatását – olvasható a közleményben.

A hétfői hírek szerint elfogytak a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány tartalékai, támogatás nélkül augusztus utolsó hetében leállhat a koraszülött-mentés a Dél-Alföldön. Havonta 1,3 millió forint támogatásra lenne szüksége az alapítványnak, hogy rendeződjön anyagi helyzete, és folytatni tudja koraszülöttek mentését.