Egészségügyi Minisztérium: A Fidesz politikai tőkét akar kovácsolni egy kiváló olimpikon halálából

Az Egészségügyi Minisztérium szomorúnak és sajnálatosnak tartja, hogy a Fidesz egy kiváló olimpikon tragikus halálából politikai tőkét próbál kovácsolni. A tárca hétfői közleményében azt írja “Kénytelenek vagyunk észrevenni a párhuzamot a legnagyobb ellenzéki párt mai, a mentőszolgálat működését kifogásoló sajtótájékoztatója és az elmúlt héten nagy visszhangot kiváltó esemény között.”

A minisztérium közleménye szerint a Fidesz a szakmaiságot, valamint az emberiességet mellőzve támadja a mentőszolgálatot. A tárca ugyan elismeri, hogy Magyarországon az esetek 78 százalékában ér ki 15 percen belül a mentő, de megjegyzik azt is: Európa legfejlettebb országaiban is csak 90-92 % körüli a kivonulási idő teljesítése.

Az elmúlt négy évben a kormány csaknem 7 milliárd forintot fordított a mentőszolgálat fejlesztésére – áll a dokumentumban. A mentőautók átlagéletkora 5 év alá csökkent, 26 állomás újult meg, illetve nyitotta meg kapuit, továbbá 396 esetkocsival, rohamkocsival és mentőgépkocsival bővült az Országos Mentőszolgálat gépkocsiparkja. A következő években a kormány további 16 milliárdot fordít majd a sürgősségi ellátás korszerűsítésére.

Horváth Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn kijelentette: 2002 óta romlottak a mentőszolgálat körülményei és a szolgáltatások színvonala. Szerintük ez nem a mentők hibája, a kormány nem biztosítja a megfelelő működés feltételeit.