Egészségügyi dolgozók készülnek demonstrálni Nyíregyházán

Demonstrációra készülnek az egészségügyi dolgozók Nyíregyházán. Követeléseik között szerepel az egészségügyi és szociális dolgozók szektorsemleges finanszírozása. A demonstrációt az Egészségügyi és Szocális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) helyi alapszervezete hirdette meg.

Február 5-ére demonstrációt hirdetett az EDDSZ helyi alapszervezete Nyíregyházán. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt.-hez tartozó intézmények (a nagykállói, a fehérgyarmati, illetve a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház) dolgozói követelik az egészségügyi és szociális dolgozók szektorsemleges finanszírozását, és azt, hogy õk is megkapják azt a kétszer 49 ezer forintos kereset-kiegészítést, amelyrõl a közszférában még tavaly októberben megegyezés született. Miután azonban három – a fenntartásában mûködõ – kórházat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyûlés tavaly õsszel kft.-vé, majd holdinggá szervezett, a dolgozók elveszítették közalkalmazotti státuszukat, így õk erre nem jogosultak.

Nyíregyháza szocialista városvezetõi szerint politikai színezete van a demonstrációnak, mert azt a városháza, és nem a megyeháza elé szervezik. Csabai Lászlóné polgármester közölte: a holdinggá szervezéshez a városnak semmi köze, a döntésbe nem vonta be õket a fideszes vezetésû megyei önkormányzat. A holding vezérigazgatója, Kiss Zoltán Tamás erre úgy reagált: egyetértenek dolgozóik törekvéseivel, az intézkedéseket nem a fenntartó, hanem a kormány hozta, az pedig demokratikus alapjog, hogy ki, hol kívánja érdekeit demonstráció keretében érvényre juttatni.