Egészségügyi államtitkárság: az abortusztabletta engedélyezési eljárása még nem zárult le

Budapest, 2012. május 21., hétfő (MTI) – Az úgynevezett abortusztabletta regisztrációja az uniós tagállamok számára kötelezettség volt, az engedélyezési folyamat még nem zárult le, az abortusszal kapcsolatos magyarországi szabályozás pedig továbbra sem változik – olvasható az egészségügyi államtitkárságnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A Magyar Nemzet szombati számában írt arról, hogy az úgynevezett abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt, így belföldön is lehetőség lesz a gyógyszeres terhességmegszakításra.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár Nagy Kálmán (KDNP) napirend előtti felszólalására válaszul hétfőn a parlamentben azt mondta: a regisztráció nem jelenti azt, hogy azonnal alkalmazható is lesz a szer, az alkalmazás, beszerzés és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár- (OEP-) engedélyezés egyelőre nyitott kérdések. Az államtitkár kijelentette: az alkalmazás kockázatai jelenleg is vita tárgyát képezik, ezért az OEP-befogadás és a fekvőbeteg-intézményekben történő bevezetés sem történik meg ezek tisztázása előtt.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hétfőn azt mondta: a KDNP az abortusz minden formáját ellenzi.

Az MTI kérdésére azt mondta: az egészségügyért felelős államtitkár napirend előtt adott válasza számukra megnyugtató volt, és azt tükrözi, hogy az államtitkárság felelősen gondolkodik a kérdésről. Jelenleg ennek a kezdeményezésnek nincs esélye, egy sajátos lobbierőnek tulajdonítják a történteket – közölte.

Az államtitkárság közleményében kifejtette: a gyógyszerkészítmény engedélyezésére 2009 őszén indított uniós jogszabályokhoz kötött nemzetközi regisztrációs eljárásában került sor, amely 14 európai államban egyszerre zajlott.

A GYEMSZI-OGYI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – Országos Gyógyszerészeti Intézet) múlt csütörtökön regisztrálta az úgynevezett abortusztablettát. “A készítmény regisztrációja elkerülhetetlen EU-tagállami kötelezettség, a tagországok számára kötelezően betartandó európai gyógyszerkódex előírása szerint történt” – hangsúlyozták.

Az államtitkárság leszögezte: az abortusszal és a magzati élet védelmével kapcsolatos szabályozás egyik eleme sem változik. Mint írták, a regisztráció elkerülhetetlen nemzetközi törvényi kötelezettség, de az engedélyezési folyamatnak csak egyik része. Az engedélyezési szakasz következő fejezete – a szakmai eljárás kidolgozása, az OEP általi befogadás és a szer fekvőbeteg-intézmények által történő alkalmazása és beszerzése – még nyitott kérdés – tették hozzá.

– MTI –