Egészségre veszélyes lehet a repülőtéri "lemeztelenítő" átvilágítás

Veszélyesek lehetnek a repülőtereken használt testszkennerek, az abban használt röntgensugarak miatt – közölték pénteken amerikai tudósok. Közben egy amerikai pilótákat védő szakszervezet azt tanácsolta tagjainak, hogy utasítsák vissza az átvilágítást, azok egészségügyi kockázatai miatt.

Az egész testet “lemeztelenítve” mutató biztonsági átvilágító berendezésektől egyszer valaki bőrrákot fog kapni – jelentette ki az amerikai John Hopkins egyetem röntgenlaboratóriumát vezető Dr Michael Love. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó férfi elmondta: tudjuk, hogy a röntgensugarak veszélyesek, de a mindenféleképpen utazni akaró emberek még az életüket is kockáztatnák.

Egy kaliforniai egyetem vegyészbiológusai szerint azért igazán veszélyesek a testszkennerek, mert a sugárzást a bőrre, és a közvetlenül alatta lévő szövetekre irányítják. Elmondásuk szerint a dózis biztonságos lenne, ha áthaladna az egész testen, de így “súlyos egészségügyi kockázatot” rejt.

Közben a US Airways, és az American Airlines amerikai légitársaságok pilótáit képviselő szakszervezetek azt javasolta a pilótáknak, hogy kerüljék el a szkennereket – írta a CNN amerikai hírtelevízió. A két szakszervezet szerint az ismételt átvilágítások “súlyos egészségügyi kockázatot” jelentenek, és “szükségtelenül sértik a magánélethez való jogot”.

A szakszervezetek azt tanácsolták tagjaiknak, hogy inkább válasszák a minden testrészre kiterjedő motozást, bár az ellen is vannak kifogásaik. Mindkét szakszervezet közölte, hogy keresik a hosszú távú megoldást a légitársasági dolgozók átvizsgálására.

“A pilótákat soha nem lett volna szabad kitenni ilyen átvilágításoknak, hiszen miután átmennek a szkenneren, pár száz méter megtétele után a repülőtér potenciálisan legnagyobb fegyverébe, egy repülőgépbe szállnak be” – közölte az USAPA szakszervezet szóvivője.