Egészségnap Tordason – esély az értelmi fogyatékosoknak

Értelmi fogyatékos, különösen hátrányos helyzetű nők első alkalommal vesznek részt rákszűrésen Tordason szerdán. Az “Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” emlőszűrő és felvilágosító program ötödik helyszíne ebben az évben a Fejér megyei település. A Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona egészségnapot szervez a szűrőnap mellé.

A “Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” program szervezői keresték meg a lehetőséggel az otthont, ahol 35 halmozottan sérült nő tartozik a veszélyeztetett 45-65 év közötti korosztályba, akinek már ajánlott a mammográfiás vizsgálat.

A felkészítésük már hetek óta zajlik. Egy modell segítségével tanítják a gondozottakat arra, hogyan lehet ellenőrizni a mellet, és kezükbe kapták a kimondottan részükre készült, könnyen érthető, emlő önvizsgálatot bemutató füzetet. Elmondják nekik, mi fog történni, miért van szükség a szűrésre- mondta a Független Hírügynökségnek Mezeiné Sánta Klára, az otthon vezetője.

A szűrőbusz a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona elé települ ki. Ide várják azokat a Tordason élő nőket, akik az ÁNTSZ-től meghívót kaptak emlőszűrésre.

Megtartják a hagyományos rózsaszín sétát a mellrák ellen a helyi hídig. ,,Mozgás az életért” címmel focimeccset szerveznek a helyiek és a Jóban Rosszban sztárjainak részvételével. A sztárok színpadi műsort is adnak. A rákszűrés mellett lesz tüdőkapacitás, vérnyomás-, vércukorszint-, és testzsír-érték mérés, testtömeg-index számítás, különböző felvilágosító előadások, beszélgetések, filmvetítések. A program mindenki előtt nyitott.

Az “Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” program keretében Magyarországon ebben az évben 25 településen rendeznek hivatalos népegészségügyi emlőszűréssel egybekötött egészségnapokat. Ez sorrendben az ötödik. A program célja a hátrányos helyzetű lakosság emlőszűrése, más egészségügyi vizsgálat megszervezése, az egészségtudatos magatartás erősítése.Sporthírek