Miskolc

2019.07.06. 11:30

Két forrás még nem termel

Most még nem tudni, meddig kell kocsikáznia Lillafüredre a víznek.

Tajthy Ákos

A víznyomás még sok helyen nem megfelelő

Továbbra is a miskolci ivóvíz miatt hangos a helyi közvélemény. Nem csoda: a tartálykocsik továbbra is róják köreiket a bükki utakon, a víznyomás pedig a hírek szerint még mindig nem állt helyre az érintett, főként hegyvidéki városrészekben, területeken.

Tűzcsapról kapják

A Hámor Online nevű Face­book-oldalon tegnap úgy fogalmaztak: „még mindig egy tűzcsapról kapjuk az ivóvizet”. Az persze napok óta látható, hogy egy bulgárföldi áruház melletti parkoló mellett töltik a tartálykocsikat, ezek indulnak viszonylag gyakran a bükk felé. A közösségi oldal tematikus csoportjában azt írták: le is fényképezték, amint a vizet ezekről a teherautókon található tartályokról szivattyúzzák a rendszerbe.

Keddi, a témával kapcsolatos cikkünkben a miskolci városháza sajtóosztálya részben válaszolt kérdéseinkre – leírták, hogy nyolc karsztvízforrásból érkezik a város ivóvize, illetve azt is, hogyan jelzi a forrásokban található változásokat a korábban kiépült monitoringrendszer –, az viszont akkor nem derült ki, pontosan hány forrásnál van most probléma, illetve azt sem, hogy ezt mikorra tudják orvosolni.

Újabb kérdéseinkre most a Miskolci Vízmű Kft. válaszolt. A vízszolgáltató azt írta, a korábbi időszak jelentősebb csapadékainak következtében jelenleg két bükki karsztforráson szünetel az ivóvíztermelés.

„A kieső ivóvízmennyiség pótlását részben a normál üzemi paraméterekkel üzemelő víztermelőforrások segítségével, részben lajtkocsis medencetöltéssel oldják meg jelenleg (ez az, amit a Hámor Online szerkesztője, illetve a problémát jelző olvasóink láthattak Lillafüreden – a szerző).”

A MIVÍZ válaszában leszögezte, a két víztermelő telep szüneteltetése mellett „továbbra is teljesen biztonságos és folyamatos Miskolc ivóvízellátása a város teljes közigazgatási területén.”

Amint lehet

Azt viszont jelenleg még ők sem tudják, meddig kényszerülnek a víz lajtkocsis utaztatására.

„A karsztforrások sérülékenységéből adódóan előre nem prognosztizálható a víztermelésből ideiglenesen felfüggesztett források újbóli üzembe vételének időpontja. A szolgáltató továbbra is monitoringrendszerén folyamatosan nyomon követi az összes víztermelő telephelyét, és amint a vízminőségi paraméterek ezt lehetővé teszik, haladéktalanul üzembe fogja helyezni a víztermelést a felfüggesztett forrásokon” – teszik hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában