Nagyvilág

2013.04.05. 19:33

Tömbmagyarsági területen szüntetne meg körzeti hivatalt a szlovák belügyminisztérium

Pozsony, 2012. április 5., péntek (MTI) - A tervezett közigazgatási reform keretén belül megszüntetné a szlovák belügyi tárca a párkányi (Stúrovo) körzeti hivatalt, amivel a tömbmagyarsági terület közel két tucat településének lakosságát vágná el a hozzáférhető hivatali ügyintézéstől.

Pozsony, 2012. április 5., péntek (MTI) - A tervezett közigazgatási reform keretén belül megszüntetné a szlovák belügyi tárca a párkányi (Stúrovo) körzeti hivatalt, amivel a tömbmagyarsági terület közel két tucat településének lakosságát vágná el a hozzáférhető hivatali ügyintézéstől.

A szlovák belügy - jelenleg tárcaközi egyeztetésen lévő - közigazgatási reformja, az egy járás, egy hivatal modellű közigazgatási rendszer gyakorlatba ültetésével számol. Ennek alapján jelentős hátrányba kerülne a tömbmagyarsági párkányi körzet közel 32 ezer lakosa, mivel Szlovákia 75 járása közül egyedüli régióként maradnának saját hivatal nélkül.

A párkányi körzet közigazgatási felosztás szempontjából különleges helyzetben van, mivel Szlovákiában egyedülálló módon az érsekújvári járás (okres Nové Zámky) részeként külön körzeti hivatallal rendelkezik. Ez az állapot 2005-től áll fenn, amikor is az akkor kormánytényező Magyar Koalíció Pártja (MKP) köztes megoldásként külön körzeti hivatal létrehozását érte el az egykori járásszékhely és történelmi régió számára.

A körzeti hivatal megszüntetésére, valamint a meciari korszaknak a régió természetes adottságait figyelmen kívül hagyó közigazgatási rendezéséhez való visszatérésre 2011-ben már az előző kormány is kísérletet tett, de arra végül, a régió magyar lakosságának heves tiltakozása miatt nem került sor. A jelenlegi szaktárca terveinek megvalósítása szinte ellehetetlenítené a lakosság hivatali ügyintézését Dél-Szlovákia kevés tömbmagyarsági területeinek egyikében.

A tervezett változtatások ellen most együttes erővel kívánnak fellépni a régió települései, az egykori járási székhelynek, Párkány városának a vezetése és a Magyar Közösség Pártja (MKP), amely vagy a körzeti hivatal megtartását, vagy Párkány járási székhellyé való visszaminősítését és így egy járási hivatal létrehozását tartja elfogadható megoldásnak.

"Úgy gondoljuk, hogy megillet minket az, hogy Párkány is járási központtá váljon, annál is inkább, mert Szlovákiában 11 olyan járás van, amely jóval kisebb mint a párkányi körzet és többnek feleannyi lakosa sincs" - mondta az MTI-nek Szigeti László, az MKP országos tanácsának elnöke, aki úgy véli, a szlovák belügy terve erősen diszkriminatív és sérti a kisebbségi status quo a Fico-kormányzat által korábban felvállalt érinthetetlenségét is.

"Párkányban az ottani adottságok miatt is indokolt lenne a hivatal megtartása, hiszen vannak olyan települések, ahonnét, ha az megszűnne, akár 70 kilométert kellene utaznia a polgárnak az ügyintézés miatt" - hangsúlyozta Farkas Iván, az MKP régiófejlesztési alelnöke. Hozzátette: az ügyben Párkány városának tiltakozó levelét már elküldték a szaktárcának, rövid időn belül ehhez csatolni kívánják a régió településeinek hasonló leveleit, valamint azt a 11 ezer aláírást tartalmazó petíciót, amelyet még a hivatal megszüntetését célzó előző kísérlet alkalmával gyűjtöttek össze.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!