Egészségkárosító nyomtatók?

Lézernyomtató
Lézernyomtató
Ausztrália – Az irodákban használt lézernyomtató veszélyesebb a tüdőre, mintha rágyújtanánk egy cigarettára – legalábbis ezt állítják ausztrál tudósok egy levegő-minőségi vizsgálat alapján.

Az eredmények az Amerikai Kémiai Társaság Környezettudomány és Technika (Environmental Science and Technology) című újságjában jelentek meg. A kutatás során 62 különböző korú, márkájú és típusú nyomtatót vizsgáltak meg, és kiderült, hogy 30 százalékuk veszélyes mennyiségű festék-részecskét bocsát ki.

A mikroszkopikus nagyságú részecskék képesek beépülni a tüdőbe és hasonlóan tartós károkat okozni, mint a belélegzett cigarettafüst – mondta Lidia Morawska a Queenslandi Műszaki Egyetem professzora. A tudós szerint a részecskék ugyanolyan aprók, mint a cigaretta füstjéé, és amikor bekerülnek a tüdőbe, hasonló károkat okoznak, amelyek az egyszerű irritációtól a keringési problémákon át egészen a rákig terjednek.

Az egyetem a Nemzetközi Levegőminőségi Intézettel együtt a megvizsgált 62 gépből 17-et kockázatosnak talált a festékrészecske-kibocsájtás szempontjából. Miután egy átlagos hivatalban átnézték a többi irodai berendezést is, kiderült, hogy a részecske-koncentráció legfőbb forrása a lézernyomtató.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a zárt térben, a nyomtató használatakor a részecske-koncentráció ötszörösére emelkedett. A printerek akkor bocsátottak ki több részecskét, amikor a bennük lévő festékpatron még új volt.

A kutatók arra próbálják felhívni a kormányok figyelmét, hogy a károsanyag kibocsátását zárt térben is szabályozni kéne, a munkáltatóknak pedig biztosítaniuk kellene dolgozóik számára a jól szellőző munkahelyet.