Miskolci Egyetem

2019.09.12. 16:00

Céltudatosság, remények

Újra lüktet az Egyetemváros, a fiatalok benépesítették az intézményt.

Nagy-Hankó Krisztina

A diákok benépesítették az egyetemet

Fotó: Kozma István

Megkezdődött a félév a felsőoktatási intézményekben is. Ismét megtelt az Egyetemváros és környéke fiatalokkal. A Miskolci Egyetem aulájába lépve nyüzsgő diákokkal találkozhatunk. De sokan üldögéltek a parkban is vagy a főbejárat mellett csobogó szökőkút mellett. Hiába múlt el a kánikula, a napos időnek köszönhetően még kicsit megmaradt a nyári hangulat. Rengeteg mosolygós arcot láttunk, a fiatalok többsége tele reményekkel indul az új kihívások felé. Megkérdeztünk néhány egyetemistát, milyen célokkal, tervekkel néz a most kezdődő tanév elé.

A legjobb helyen

Török Petra Alexandra másodéves, munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás szakra jár. A szökőkút mellett üldögélt, éppen a munkaügyi kapcsolatok előadás előtt bírtuk szóra. Azt mondta, bizakodó az új félévvel kapcsolatban.

Horváth Petra Eszter és Takács Zsanett Fotó: Kozma István

Az előző tanév nem úgy sikerült, ahogy szerette volna. Tavaly dolgozott az egyetem mellett, ezért kevesebb ideje jutott a tanulásra. Nappali tagozatra jár, idén már nem tud dolgozni, nem teszi lehetővé az órarendje. Nagyon szereti ezt a szakot, a csoporttársai is nagyon jó fejek. Ezt szerette volna tanulni, úgy érzi, a legjobb helyen van – hangsúlyozta. Ha végez, HR-szakember szeretne lenni. Eredetileg Dédestapolcsányban él, de most az Avason lakik. Nem sikerült a kollégiumi felvétel, így maradt az albérlet.

Török Petra Alexandra Fotó: Kozma István

Nem panaszkodik, jól sikerült az előző féléve – felelte kérdésünkre Horváth Petra Eszter másodéves kereskedelmi és marketing szakos diák. Most azonban kicsit aggódik, mert idén sok csoportos beadandó feladat lesz, ami nehézségeket is okozhat. De mégis bízik benne, hogy menni fog, mert jó a csoport. Az órarendje összeállítása viszonylag zökkenőmentesen zajlott, habár a Neptun rendszerrel sokan küzdenek, neki szerencséje volt – mondta mosolyogva. Ha lediplomázik, közgazdász lesz, de nagyon szereti a gyerekeket, nyáron kézműves-foglalkozást is szokott tartani nekik, úgyhogy nem kizárt, hogy ezen az úton is elindul. Mályiban él, onnan jár a Miskolci Egyetemre. Érdekességként említette, hogy a húga is ide jár, ugyanerre a szakra, elsőéves. Izgatott emiatt is, hogy a testvére hogyan veszi majd az akadályokat. Különböző gimnáziumba jártak, de végül egy egyetemi szakon kötöttek ki, mert nem akartak messze lenni a szülői háztól, és az sem hátrány, hogy így még jobban tudják segíteni egymást – emelte ki.

Horváth Petra Eszter Fotó: Kozma István

Az aulában vidáman csacsogó lányok csoportjába futottunk bele, ahol a miskolci Takács Zsanett válaszolt nekünk. Szintén másodéves, pénzügy-számvitel szakra jár. Várta az új félévet, mert teljesen új tárgyakat tanulhat, viszont kicsit tart is tőle, mert nehéznek ígérkezik. Azonban reméli, hogy mégis könnyen veszi majd az akadályokat. Először elvégzi az alapképzést, majd szeretne mesterképzésben is részt venni – hangoztatta. A végső cél, hogy könyvvizsgáló legyen. Édesanyja közel 30 éve dolgozik ebben a szakmában, ő így nőtt fel. Továbbá mindig is ment neki a matematika és a gazdasági tantárgyak a középiskolában. Nem volt kérdés, hogy ezt a szakot választja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában