Egészségükre?

Hegyi Erika
Hegyi Erika
Bár tudom, fiataljaink leleményesek, és valószínűleg megtalálnák a módját, hogy a bulin nehogy szomjazzanak, de ha kicsit mégis nehezebb lenne a dolguk… Talán nem kezdenék el 12 évesen. Hegyi Erika jegyzete.

Úgy tűnik, nem csupán a magyar kormányt foglalkoztatja a fiatalok italozása elleni harc, hanem Európa más országait is. Szlovákiában a közelmúltban hoztak új törvény annak érdekében, hogy a 18 év alattiak ne vehessenek szeszes italt, Angliában pedig a szülők kaptak kis kézikönyvet, mely arról tájékoztatja őket, mennyit és mit ihat gyermekük. Nálunk azt fontolgatják a törvényhozók, hogy 21 évre emelik az italfogyasztás alsó korhatárát.

Azt mondom, nagyon helyes, de közben azt kérdezem, mi értelme? Mi értelme, ha a szülő is iszik, ezzel mutatva példát gyerekének, mi értelme, ha a kiránduláson az osztályfőnök kocsmába invitálja diákjait, és mi értelme, ha van ugyan törvény, de azt senki nem képes betartatni.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések alkalmával az derült ki, hogy az üzletek felében a tizenévesek minden gond nélkül hozzájuthatnak az alkoholhoz, cigihez. Ellenőrzést írtam, de közben kiderült, a megyében csupán 25 üzletben vagy vendéglátó helyiségben jártak az ellenőrök. A több ezerből. Bár tudom, fiataljaink leleményesek, és valószínűleg megtalálnák a módját, hogy a bulin nehogy szomjazzanak, de ha kicsit mégis nehezebb lenne a dolguk… Talán nem kezdenék el 12 évesen.

– Hegyi Erika –