EGÉSZSÉG – Lengyelországban nem lesz népszavazás az egészségügy reformjáról

A lengyel parlament felsőháza szerdán elutasította az egészségügy reformjáról kért népszavazást. A referendumot a konzervatív államfő kezdeményezte a liberális kormány reformprogramjának meghiúsítása céljából.

A liberális kormánypárt, a Polgári Platform azzal indokolta az elnök népszavazási kezdeményezésének leszavazását, hogy Lech Kaczynski félelmet akar kelteni a lakosság körében.

A reform értelmében – amelyet az alsó ház a hét elején már megszavazott – a lengyel kórházakat önkormányzati tulajdonban lévő kereskedelmi vállalatokká alakítanák. Az államfő, valamint az iketestvére, Jaroslaw Kaczynski vezette konzervatív Törvény és Igazság párt ellenzi a reformot, azt állítva, hogy az átalakítás az egészségügy privatizálása felé vezető első lépés.

A lengyel köztársasági elnök azzal fenyegetőzik, hogy csak akkor írja alá a törvényt, ha azt előbb népszavazáson támogatja a lakosság.

Lengyelországban az állami kórházak nagy többsége el van adósodva. Az állandó pénzhiány miatt a kórházak képtelenek kielégíteni az igényeket. A hosszú várólisták sok pácienst kényszerítenek arra, hogy az izmosodó magánkórházakban keresse a gyógyulást.

A lengyel alkotmány szerint az államfő is kezdeményezhet népszavazást, de csak a szenátus (a felsőház) jóváhagyásával.