EGÉSZSÉG – Az egzotikus házi állatok veszélyesek a kisgyerekekre

A házi kedvencekként tartott egzotikus állatok, de akár a hörcsögök és sündisznók is veszélyesek lehetnek a gyerekek és a felnőttek egészségére – állapította meg egy friss amerikai tanulmány. Bár a kis állatok gondozása hasznos a gyermek fejlődése szempontjából, de sok állat hordozhat kórokozókat, terjeszthet veszettséget vagy szalmonellát, hívja fel a figyelmet a cikk.

Az olyan egzotikusabb állatok, mint az iguánák vagy a majmok karmolásukkal vagy harapásukkal okozhatnak fertőző sebeket vagy allergiát. A tanulmány kiemeli, hogy a legtöbb amerikai háztartásban van legalább egy házi állat, de azt javasolja, hogy azok a családok, amelyekben 5 évesnél kisebb gyerek van, ne tartsanak egzotikus kedvenceket.

A kisgyerekeknél előforduló szalmonellás fertőzések 11 százalékát okozzák gyíkok, teknősök és más hüllők. Az Egyesült Államokban 40 ezer családban tartanak sünt, amely kétféle szalmonellát hordoz.

A tanulmány kiemeli, hogy importált házi kis állatok hurcoltak be az Egyesült Államokba olyan kórokozókat, melyek addig nem voltak ott megtalálhatók. A világ különböző tájairól származó kedvencek egymással való kapcsolata új betegségek megjelenését okozhatja egyes fajokban és bizonyos földrajzi régiókban – húzza alá a tanulmány.

Erre példa a humán majomhimlő 2003-as megjelenése az Egyesült Államokban. Az emberre is veszélyes vírust afrikai gambiai patkányokkal hurcolták be, amelyek aztán megfertőzték a házi kedvencként tartott prérikutyákat.

A tanulmány a Journal of the American Academy of Pediatrics című gyermekorvosi szaklap októberi számában jelent meg.