Egész nyáron bizonytalanságban

Miskolc – A tanárok számára bizonytalan a tanévkezdés, sokan ugyanis még most, pár nappal az első tanítási nap előtt sem tudják, hogy elbocsátják-e őket, állítja a pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.

Vannak olyan pedagógusok, akik a napokban tudják meg, nincs szükség a munkájukra.

Lehetséges ez? – tettük föl mi is a kérdést.
Először Bodolay Zoltánnak, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnökének.
– Sajnos igaz a hír – szögezte le az elnök. – Számos iskolában a napokban tartják az alakuló tantestületi értekezletet, és vannak olyan oktatási intézmények, ahol csak most derül ki, a fenntartó mégis átszervezi az intézményeit. Azért lehetséges ez – magyarázta az érdekvédő -, mert a törvény lehetőséget ad arra, hogy szeptember 1-je előtt átszervezés történjen.
Az elnök egy olyan intézményről tud a megyében, ahol most történik a létszámleépítés, ez Tiszaújváros összevont általános iskolája.

„Kiszúrtak” velük

P>- Azért bízunk benne, hogy a tanév minden probléma nélkül és a lehető legkisebb érdeksérelem nélkül beindul – jegyezte meg Bodolay Zoltán, hozzátéve – voltak olyan fenntartók, akik „kiszúrtak” a kollégákkal. Kisebb településeken jogutód nélkül szüntették meg iskolájukat, hogy ne kelljen a pedagógusoknak kifizetniük a végkielégítést és biztosítaniuk a felmondási időt. Pedig ezeknek a településeknek elég lett volna átadniuk a feladatot a társult intézménynek, a kollégáknak pedig felmondani, így ők hozzá jutottak volna az őket megillető kedvezményekhez.

Konkrét intézményt nem nevezett meg az elnök, mert mind mondta, még vizsgálja ezeket az ügyeket, de ha a törvénytelenség beigazolódik, a szakszervezet a közigazgatási hivatalhoz fordul érdeksérelemért.

Miskolcon kizárt

– Kizárt dolog, hogy Miskolcon valamelyik pedagógus augusztusban tudná meg, menni kell – fogalmazott dr. Kormos Vilmos, a városháza közoktatási osztályának vezetője. – A beiratkozás megtörtént áprilisban, ezt követően a közgyűlés engedélyezte az indítható tanulócsoportok számát. Legkésőbb júniusban minden pedagógus értesült arról, ha megszűnt a munkaviszonya. De milyen előrelátás, milyen tervezés az, ha a fenntartó nem tudja időben átgondolni az oktatási szolgáltatását? És hogy tervezzen az a pedagógus, aki egész nyáron bizonytalanságban él? – tette föl a kérdéseket a főosztályvezető.

A közoktatási törvény módosítása [.pdf – 253KB]