Egész napos, ingyenes iskolát kezdeményez az MDF

Az MDF azt javasolja, hogy a kormány a családi pótlék összegét 14 éves korig az iskoláknak jutassa, utána pedig azoknak a családoknak, akik taníttatják a gyermekeiket. Az iskola pedig legyen egész napos intézmény: biztosítson négyszeri étkezést (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna) ingyenes tankönyveket és ingyen programokat – mondta el Pusztai Erzsébet keddi sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus elmondta: pártja azt szeretné, ha minden normatívát, ami jelenleg szétaprózva, különböző címeken, rengeteg adminisztrációval jut el az iskolákba (tankönyv-támogatás, ingyenes tankönyv-támogatás, étkezési támogatás, ingyenes étkezés kiegészítés) és az iskoláskorú gyermekek után jelenleg fizetett családi pótlék összegét az állami normatíva megemelése formájában juttassa el az állam az iskolákhoz. Ez a jelenlegi normatívát legalább 50-60 százalékkal megnövelné, ezzel pedig annyi többletforrást juttatnánk az iskoláknak, amelyből már működtethető az egész napos ingyen iskola. Az MDF számításai szerint az állami támogatások megfelelő átcsoportosításával egy nyolc osztályos iskolában átlagosan 4-5 tanár felvételére is lehetőség nyílna. A képzett tanárok visszatérhetnének a katedrára, és nem lennének rászorulva a munkanélküli segélyre.

Emellett az MDF azt javasolja, hogy a gyermekek érdekében nyáron is legyen egész napos iskola. Rövidebb tanítási szünet mellett nyáron az iskolában társaságot, készségfejlesztő, játékos szocializációs és szórakoztató, és sport programokat találhatnának a gyermekek, szüleik pedig a gyermek biztonságát. Az egész napos, minden szempontból valóban ingyenes iskola bevezetésével megvalósítható az iskolák nyári működtetése is.