Egész éjszaka őrködtek

Kiskinizs – Már nyugodtabbak Kiskinizs lakói, mert elkezdődött a Hernád lassú apadása.

Álmából ébresztettük föl telefonunk szerda délután Kiskinizs polgármesterét, Orosz Miklósnét. Nem azért aludt, mert nem szeret korán kelni, hanem azért, mert ő akkor feküdt le, amikor mások épp kibújnak az ágyból. Ugyanis egész éjszaka a gátat őrizte többed magával. Őrizni kellet, hisz a közeli Hernád éjszaka tetőzött, és az előrejelzések minden eddiginél magasabb vízállást jósoltak.

– Kedden délután kezdett vészesen emelkedni a Hernád vízszintje – mesélte lapunknak a polgármester -, és még éjszaka is emelkedett. A települést körgát védi, de a bevezető utakat honokzsákokkal kellett eltorlaszolnunk. Különösen a település északi részén volt szükség a gátak erősítésére, mert ott a 2004-es árvíz idején majdnem átcsapott a víz a homokzsákokon.

Kiskinizsen az egész falu részt vett a védelmi munkákban, 150 férfi töltötte és rakta a homokzsákokat. A település segítséget is kapott több helyről. Jöttek a katasztrófavédelem emberei, Szolnokról szivattyúkat hoztak, de a fővárosból is érkeztek önkéntesek. Most már kicsit nyugodtabbak Kiskinizs lakói, hiszen szerda reggel stagnált a Hernád vízszintje, délelőtt egy kicsit apadt is.

Címkék: , , ,