Egész Új-Zéland gyászolja a bányakatasztrófa áldozatait, a miniszterelnök válaszokat követel

John Key új-zélandi miniszterelnök “minden követ megmozgat”, hogy kiderítse, mi vezethetett a múlt pénteki bányakatasztrófához, amely miatt 29 vájár vesztette életét – jelentette ki a kormányfő csütörtökön. Key hozzátette: a mostani csaknem száz éve Új-Zéland legsúlyosabb bányaszerencsétlensége.

Az új-zélandi miniszterelnök hozzátette: hónapokig eltarthat a holttestek felszínre hozatala. Új-Zélandon félárbocra eresztették a zászlókat, az egész ország a Pike River bányában odaveszett vájárokat gyászolja.

A bányában múlt pénteken történt egy detonáció, majd szerdán egy újabb. John Key új-zélandi kormányfő a tragédia helyszínére utazott és találkozott a vájárokat gyászoló családokkal is. Kijelentette: a hozzátartozók joggal kérdezik, hogy mi vezetett a tragédiához.

A múlt pénteki robbanás után egyébként két bányásznak sikerült a felszínre jutnia, ők nem szenvedtek súlyos sérüléseket, csupán rövid időre kerültek kórházba.

A bánya tavaly óta működik. Az indulás azonban nem volt zökkenőmentes, még az átadás előtt beomlott egy szellőzőakna. A bánya azon a területen van, ahol 1968-ban 19 bányászt ölt meg egy sújtólégrobbanás.
– Független Hírügynökség  –További hírek a Nagyvilág kategóriából