Magyarország

2010.06.15. 16:54

Martonyi: A magyar kormány politikája egybeesik az EU céljaival

<p>A magyar kormány politikája egybeesik az Európai Unió (EU) céljaival - mondta kedden a magyar külügyminiszter, miután a kormányfő zárt ülésen tájékoztatta a parlamenti pártokat az Európai Tanács csütörtöki ülésén képviselendő magyar álláspontról.</p>

Martonyi János hozzátette: a pártok egyetértettek az Európa 2020 stratégia Magyarországra vonatkozó célkitűzéseivel, így a versenyképesség növelésével, a munkahelyteremtéssel, az oktatásból leszakadók számának csökkentésével, a felsőfokú végzettségűek számának növelésével és a szegénység csökkentésével.

Az EU-nak a jövőben sem lesz egységes gazdaságpolitikája, az tagállami hatáskörben marad - mondta a külügyminiszter. Martonyi János ugyanakkor hangsúlyozta: az európai integráció, a közös pénz és a válságok hatékony leküzdése érdekében a jelenleginél jobban kell koordinálni a nemzeti gazdaságpolitikákat.

Az Európa 2020 stratégia tagállami terveinek idén őszre kell elkészülniük, így az éppen a magyar EU elnökség kezdetén, 2010. január 1-jén léphet életbe - tette hozzá a külügyminiszter. Az Európa 2020 stratégia a lisszaboni stratégiát váltja, és uniós szinten a gazdasági, foglalkoztatási, környezetvédelmi téren kialakítandó koordináció legfontosabb eszköze lesz. Martonyi János tájékoztatása szerint az MSZP is támogatta az Orbán Viktor kormányfő által ismertetett magyar álláspontot, de a többi frakcióval sem voltak jelentős viták.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!