Helyi közélet

2013.09.05. 13:14

Pannon-tenger Múzeum - Hamarosan láthatóak az ősfák

Miskolc - A tervek szerint november 15-én nyílik meg a bükkábrányi ősfákat bemutató Pannon-tenger Múzeum.

Miskolc - A tervek szerint november 15-én nyílik meg a bükkábrányi ősfákat bemutató Pannon-tenger Múzeum. Száz évre épül a kiállítás, úgyhogy a másfél év csúszáson semmi nem múlik, mondta az Észak-Magyarországnak Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója az épülő Pannon-tenger Múzeum kapcsán. A Bükkábrányban talált 7 millió éves mocsári ciprus ősfaleletet bemutató tárlatot eredetileg 2012 márciusában nyitották volna meg. Legutóbb – uniós projektről lévén szó – ez év szeptember 30-ig sikerült módosítani az átadás határidejét, de most újra megkapták az engedélyt a módosításra: november 15- ére kell elkészülniük.

A helyére emelték

– Ha nincs újabb katasztrófa, akkor addigra kész vagyunk – mondja az igazgató, utalván arra, hogy ami csak lehetett, hátráltatta a munkájukat. Legutóbb az, hogy a nyári nagy esőzésekkor többször elöntötte a leendő kiállítási tereket az ár, erről lapunk is beszámolt.

Akkor úgy döntöttek, addig nem is építik meg a kiállítást, amíg nem oldódik meg a csatornaprobléma. Ez mára sikerült, teljesen leváltak a város csatornarendszeréről.

– Az ásványtár 80 százalékban van kész, a fákat pedig már a helyére emeltük – tudtuk meg. Jelenleg a fák közötti installáció készül, és egy, az emberré válást bemutató tárlat.

Kísérlet a fákkal

Emlékeztettük az igazgatót a korábbi, három évvel ezelőtti nyilatkozatára. Akkor attól tartott, hogy túl korán állítják ki az ősfákat, azaz nem lesz elegendő idő a konzerválásukra. Kérdeztük, hogy látja most, nemsokkal a nyitás előtt. Pusztai Tamás szerint éppen ezért négy fát négy különböző módon konzerváltak. Nincs ugyanis biztos módszer a világon. Svéd és német példák vannak, de ott vékonyabb gerendákat kellett a konzerválással megőrizni az utókornak, itt viszont 3 méter átmérőjű törzseket.

– De ez nem baj. Ebből a problémából is megpróbáltunk előnyt kovácsolni, így az ezzel kapcsolatos kutatás folyamatát is megismerheti majd a látogató a kiállításon – fogalmazott. – Szerintem az iskolák hibája, hogy kész tényeket közölnek. Mi megmutatjuk, hogy lehet másképp, magát a kísérletet mutatjuk be.

– Elég drága kísérlet, ha tönkremennek a fák – jegyeztük meg. Pusztai Tamás szerint azonban erről szó sincs. Egyrészt ő úgy látja, jó úton járnak, az összes lehetséges vegyi konzerválási mód közül megtalálták a legjobbat. Az ősfák egyébként a lelőhelyükön lettek volna a legjobb helyen, ott viszont nem maradhattak. A múzeumban most hasonló körülményeket próbálnak teremteni mint a bányában.

– A konzerválás kudarca mindig előfordulhat – mondta még az igazgató. Mesélte, nemrégiben a svéd nagykövet jelentette be, hogy a svéd vasa hajó (az 1600-as évekből való világhírű csatahajó – a szerk.) penészedik, vetemedni kezdett.

Természetes kövek Pusztai Tamástól azt is meg - kérdeztük, mi az oka, hogy a leendő múzeum előtt immár többedszer bontják fel a frissen elkészült utcaburkolatot.

– S még fel is fogják – mondta. Hozzáfűzte, a kivitelező képtelen volt jó munkát csinálni, ezért bontatták fel vele többször is.

A leendő múzeum kapcsán annak látogatottsága is szóba került. Pusztai Tamás elmondta, a múzeum marketingjét nagyon fontosnak tartja, de ez a projekt része is. Szeptembertől országosan óriásplakátok hirdetik majd a megnyitást, a működtetésre, a programokra pedig konkrét tervek készültek.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában