Edőcs Tamás: vb helyett achilles-sérülés

A miskolci Edőcs Tamás, a TVK-Mali TK színeit képviselve írhatott volna sporttörténelmet hétvégén, az Olaszországban megrendezendő téli triatlon világbajnokságon, achilles-in gyulladása azonban sajnos itthon tartotta.

A miskolci Edőcs Tamás, a TVK-Mali TK színeit képviselve írhatott volna sporttörténelmet hétvégén, az Olaszországban megrendezendő téli triatlon világbajnokságon, melyet nagyon várt.
– A szerdai futóedzés közben, 5-6 km után éreztem, hogy fájni kezd a bal achillesem, de mivel vissza kellett jönnöm a terepről, nem törődtem különösebben a fájdalommal és tovább mentem – tudtuk meg csütörtökön este az elkeseredett Edőcs Tamástól, a tiszaújvárosi triatlonosok sífutó-edzőjétől. – Ezt követően folytattam a munkát, felhúztam a sífutócipőmet és 10 km-t görsíztem. Estére már nehezen tudtam ráállni a bal lábamra, de reménykedtem benne, hogy ki tudom kezelni a bajt, mely, mint később kiderült achilles-ín gyulladás. Több féle kenőccsel próbálkoztam, elmentem a miskolci és a magyar sífutó és biatlon sport ,,nagy öregjéhez”, Szőllősi Istvánhoz, aki egy speciális módszerrel igyekezett a segítségemre lenni, hiába. A gyógymasszőrként dolgozó ,,spártai hős” Kalotai Levente által hozott zöld kagyló héj kivonat sem segített, sajnos még ellépni sem tudok a bal lábamról, így azt tartottam korrektnek, hogy lemondom az indulást.

Igazi kihívás lett volna

A 39 éves sportember remek formában, jó erőben érezte magát, így érthető csalódottsága.
– Hihetetlenül jó visszhangott váltott ki ismerőseink, barátaink körében a világbajnoki indulásom lehetősége, melyért ezúton is köszönetet mondok a TVK-Malinak és Márkus Gergelynek, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) téli triatlonért is felelős elnökségi tagjának – folytatta Edőcs Tamás. – Gyermekeim iskolatársai, tanárai között is komoly érdeklődésre tartott számot a dolog. Sokan telefonáltak, biztattak. Számomra igazi kihívás lett volna a verseny, hiszen még nem próbáltam ezt az összetett sportágat. Biztos vagyok benne, hogy egykori sífutó és biatlonos válogatottként a befejező számban oda tudtam volna ,,pirítani” egy kicsit. Szőllősi Pista a tőle megszokott körültekintéssel, a legjobb univerzális vax-al készítette elő a sífutó leceimet, mely így sajnos hiába való fáradtságnak bizonyult. Nem adom fel, mert látok perspektívát a téli triatlonban! Amennyiben újra lehetőséget kapok, mindenképpen folytatni szeretném. Úgy gondolom, hogy ezzel tartozom azoknak is, akik bizalmat szavaztak nekem. Szisztematikusan készülve, a fokozatosság elvét alapul véve Európa-kupákon lehetne elkezdeni a rutinszerzést, majd jöhetnének a világkupák és esetleg a világbajnokság. Úgy gondolom, hogy megfelelő koncepció mentén haladva a kétszeres téli olimpikon Tagscherer Imrével és a több sportágban komoly eredményekkel büszkélkedő, tereptriatlon országos bajnok miskolci Németh Csabával ütőképes váltót tudnánk összehozni. Ezzel ébren tarthatnánk azt a Csabival közös álmunkat, melyet egy szóval úgy fogalmazhatunk meg, hogy olimpia!