Görög katolikus ifjúsági centrum és kollégium épült Edelényben

Akt.:
Görög katolikus ifjúsági centrum és kollégium épült Edelényben
© MTI Fotó: Vajda János
Edelény – Görög katolikus ifjúsági centrum és kollégium épült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, a létesítményt pénteken adták át.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az átadáson azt mondta: minden fiatalnak kell egy hely, ahol biztonságban, közösségben lehet, ahol tudja gyarapítani tudását, meg tud erősödni, ahol tartalmasan, értelmesen tudja eltölteni az idejét.

Ez a hely elsősorban a család, ám ha mindezt a család nem tudja biztosítani, akkor ebben segíthetnek az egyházi közösségek is, ilyen hely lehet egy kollégium, ifjúsági centrum – hangsúlyozta, hozzátéve, ez a hely lehetőséget adhat a fiataloknak felemelkedésükhöz, a tanulásra, a kikapcsolódásra, a közösségi életre, és felkészítheti őket az önálló életre.

Az államtitkár kiemelte, a kormány megadja a támogatást az egyházaknak, a közösségi kezdeményezéseknek ahhoz, hogy az ilyen és ehhez hasonló létesítmények megvalósuljanak.

MTI Fotó: Vajda János MTI Fotó: Vajda János ©

Novák Katalin közölte: a kormány fontosnak tartja a tehetséges fiatalok támogatását a Nemzeti Tehetség Program keretében. Ez a program “egyedülálló a világon”, s széleskörű összefogással valósul meg: már 350 ezer ember támogatja adója egy százalékával a kezdeményezést.

Az edelényi kollégium és ifjúsági centrum a miskolci egyházmegye fenntartásában működik majd, a Szent János Görög Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tagintézményeként. Az épületben 33 ágyas kollégiumot alakítottak ki és itt kap helyet az egyházmegye sportbizottságának központja is.

A középiskolában tanuló, de Edelénytől jóval messzebb élő gyermekek szálláslehetőségének megteremtése mellett olyan közösségi teret létesítettek, ahol a fiatalok segítséget kapnak tanulmányaikban, a tanórákon túl pedig a szabadidejüket megfelelő környezetben, tartalmas és igényes programokat választva tölthetik el.

Az épületet Orosz Atanáz miskolci megyés püspök szentelte fel.

– MTI –Edelény.
BOON.HU


hirdetés