Félmilliót keres az új tornanádaskai óvónő

Akt.:
Séta Tornanádaska utcáján
Séta Tornanádaska utcáján - © Fotó: ÉM-archívum
Tornanádaska – Esztergomból csábították a borsodi faluba a nyugdíjas szakembert.

Mérséklődött Tornanádaskán az óvónőhiány, rutinos, tapasztalt pedagógus érkezett a zömében mélyszegénységben élők által lakott településre.

Beri Tamás, polgármester hosszú hónapokon keresztül próbálta orvosolni a problémát, eleinte 400 ezer forintos fizetéssel igyekezett óvónőt idecsalni, aztán emelte a tétet, hogy működőképes maradjon az intézmény. A nevelő bruttó 470 ezer forintot kap és ezen felül még jó pár juttatást is, például az étkeztetését és az utazását is a falu önkormányzata állja.

Még több óvónő kellene

– Jogszabály írja elő, hány szakemberrel működhet ilyen létszám mellett az óvoda. Két ismerősöm Budapesten mindössze 270 ezer forintot kap, ajánlottam nekik 350 ezret, mégsem jöttek, nem akaródzott nekik kimozdulni a fővárosból. Vidéken ez a helyzet, óriási a pedagógushiány, így nem a közalkalmazotti bértábla, hanem a piac diktálja az árakat. Az iskolában is hasonló a helyzet, ám azt a KLIK valahogy megoldja – sorolta Beri Tamás.

– Mérséklődött ugyan, de nem oldódott meg a hiány, hiszen hét óvodapedagógust kellene a három csoport miatt alkalmaznunk – magyarázta Scsavnyiczki István jegyző, aki azt is elárulta, Tornaszentandráson, albérletben él Tornanádaska új pedagógusa, aki várhatóan augusztus 16-án veszi át az intézmény vezetését is.

– Sajnos, jó ideje csak megbízott vezetők vannak, hol nincs meg a nevelőnek a szükséges képesítése, vagy egyszerűen nem jelentkeznek az igazgatói posztra – tette hozzá. Ez a hölgy tűnik a legalkalmasabbnak, már fél éve dolgozik nálunk, reményeink szerint hamarosan igazgatóvá válik – érvelt a jegyző.

Nehéz terep

– Évente legalább harminc gyermek születik a nehezen megközelíthető zsáktelepülésen, ahol a mélyszegénységben tengődő családok java közmunkából él. A halmozottan hátrányos helyzetű csemetékkel való munka kitartást és speciális tudást igényel, a pedagógusnak gyakran a nulláról kell kezdeni, sok esetben az alapvető higiéniás normákat is a nevelő tanítja meg az apróságoknak – állítja Hornyák Judit intézményvezető és családsegítő.

ÉM-JA


Foglalkozás az óvodában – megyénkben is jó pár szakemberre lenne még szükség - illusztráció
Borsod-Abaúj-Zemplén - Kiderült, az idősebb pedagógusok lassan nyugdíjba mennek, a fiatalok pedig a ­fővárosba vágynak. Néhány év és megyénkben (de országszerte is) kezelhetetlen lesz a pedagógushiány, mondogatják egy ideje a szakemberek. A témáról már korábban is írtunk, most azonban pontosan ös...

Borsod-Abaúj-Zemplén - A középiskolákban még nincs óriási tanárhiány megyénkben. A középiskolákból is hiányoznak a tanárok – derült ki, amikor a Belügyminisztérium „közigállás” nevű oldalán böngésztünk. Nem kevesebb mint 33 középiskolai tanári, 21 szakoktatói, 8 szakmai tanári és 3 gyakorlati vez...Edelény.
BOON.HU


hirdetés