360 fokos videó: Az abodi kilátást lassan visszaveszi a természet

Akt.:
Abodi kilátó
Abodi kilátó - © Fotó: Tóth István
Abod – Az Abodi kilátóról tiszta időben még a Kárpátok vonulatait is látni. Feltéve, hogy sikerül utat találni szemünkkel az építményt lassacskán benövő faágak között. Folytatjuk sorozatunkat, melyben Borsod-Abaúj-Zemplén megye kilátóit látogatjuk meg 360 fokos kameránkkal.

A 2015-ben megépült fa kilátót könnyű megközelíteni még azoknak is, akik a természet látványát jobban szeretik, mint a benne túrázást. A névadó községet elhagyva, autóval egészen az építmény lábáig jutunk el.

A kilátó állapota jó, abszolút biztonságos, bár egy megőrző munkafázist kifelejtettek: a nyers fa építmény kezeletlen, nincs rajta lakkozás, így vigyázzunk a szálkákkal – valamint sokkal gyorsabban romlik majd az állapota. Aki először jár a környékén, alaposan figyeljen oda, hiszen a környező fák elkezdték benőni. Mi is kisebb kutakodás után leltünk rá, mert nem magaslik ki a természetből, ahogy az egy kilátónál megszokott.

A kétszintes épület legnagyobb problémáját ez adja. Az első emeletről tulajdonképpen élvezhetetlen a látvány, legtetejéről pedig kezdik eltakarni a kilátást a növekvő fák. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy nem mindegyik oldalon zavaró tényező a természet.

A természetszeretők felé kedves gesztus volt, hogy a tervezők fa asztalt és padokat is építettek a kilátó lábánál. Itt kellemesen lehet falatozni, megpihenni túra közben. Pontosabban lehetne, ha nem kezdte volna ezt is benőni a növényzet. Mindezek mellett apróságnak tűnik, de ugyanilyen egyszerű lenne megoldani is egy kuka kihelyezését.

Az Abodi kilátóról az volt a benyomásunk, hogy nincs igazán “gazdája” az építménynek. Ha a környezetét – annak jelentős károsítása nélkül – rendeznék, valamint rendszeresen felügyelnék, akkor valóban nagyszerű élményt jelenthetne a látogatóknak. Így azonban inkább az elmúlás és az elhanyagoltság szomorú mementója. Talán leginkább ironikus, hogy az odavezető út széléről tisztább panoráma nyílik a tájra, mint magából a kilátóból…

Ti ismertek jó kilátókat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében? Írjátok meg kommentben, hogy melyiket nézzük meg következőnek!

Király Csaba | hirek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Bodrogkeresztúr - A 2007-ben megépült bodrogkeresztúri kilátó nagy port kavart anno a 40 centiméteres magasságával, ami valljuk be: nem igazán felel meg a magyar kilátódefinícónak. Azonban a helyzet szürrealitásán túllépve, meg kell hagyni, hogy a panoráma tényleg látványos a "kilátóból". Nem a m...Edelény.
BOON.HU


hirdetés