Eddig másfélezer cég ajánlott fel plusz szolgáltatást az üdülési csekkhez

Eddig másfélezer szolgáltató csatlakozott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 2008-ban indított akciójához, melyben az üdülési csekkekhez névértéken felül kínálnak többletszolgáltatásokat. Az extrák között árkedvezmények, ingyenes vagy kedvezményes plusz szolgáltatások, ajándékok és törzsvendég kedvezmények vannak.

Az alapítvány szerint továbbra is sikertörténet, és egyre népszerűbb a munkaadók, munkavállalók és szolgáltatók között is a 2003-ban bevezetett üdülési csekk. Az itthon nyaraló belföldi vendégek már 1500 helyen kaphatnak üdülési csekkjeik értékén felül extra szolgáltatásokat. Ilyen lehet az 5-10-20 százalékos árkedvezmény, vagy ingyen kerékpárhasználat, szauna, vagy éppen ital kóstoló, idegenvezetés. Van szálláshely, ami plusz egy éjszakát ajándékba ad a vendégnek, van ahol kisebb ajándékokkal kedveskednek. Törzsvendég kedvezmény és más plusz felajánlások is szerepelnek az extrák között.

Cserébe a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a főszezonra megjelenő Üdülési Csekk Plusz kiadványában minden csatlakozó szolgáltatót felsorol és megismertet a leendő nyaralókkal – tájékoztatott szerdán közleményében az alapítvány.

A turizmusból élő munkaadók azonban mindezek ellenére leépítésekre kényszerülnek. A válság miatt a turista is kevesebb. A HRportál nevű internetes oldalnak Kovács Miklós, az önkormányzati tárca szakállamtitkára nemrég azt nyilatkozta, hogy a szálláshely-szolgáltatás-vendéglátás területén az év első negyedében több mint 13 ezer emberrel csökkent a foglalkoztatottak száma.

A parlament ráadásul most elfogadta a cafeteria rendszer megadóztatását, ide tartozik az üdülési csekk is. Az üdülési csekket és a meleg étkezési utalványt is 2010-től adóztatják, ez visszavetheti a szállásadók és vendéglátóhelyek forgalmát. Sokan a belföldi turizmus drasztikus visszaesésétől tartanak..