Eddig körülbelül 70 millió pluszbevételt hozott a BKV-nak a szigorú razzia

Eddig több tízmillió forint többletbevételt köszönhet a BKV a március elején megkezdett nagyszabású ellenőrzési akciónak. Az ellenőrök azonban nem győzik a sok munkát, ezért újakat vesznek fel. A jegyvásárlást is fejlesztik a jövőben, hogy akár mobiltelefonon lehessen tikettet váltani. Az ellenőrök munkáját vasárnap a Kontroll című film csapata erősítette.

Becslések szerint napi 3-3,5 millió forint plusz bevételt hoz a BKV-nak a bliccelés visszaszorítására március 8-án indított razzia, így eddig körülbelül 70 millió forinttal számolhatnak – mondta el a Független Hírügynökségnek a társaság szóvivője. Kiricsi Karola szerint a folyamatos akció nagy terhet ró a cégüknél dolgozó 430 ellenőrre, ezért 100 új munkatársat vesznek fel; korábban ennek feléről volt szó.

Az ellenőrök kiképzése három hétig tart, folyamatosan készítik fel őket. Egyebek mellett pszichológiai vizsgálaton és felkészítésen is részt vesznek, konfliktuskezelést is tanulnak. A szóvivő szerint kifizetődő ennyi emberrel növelni a létszámot, hiszen a bevételek fedezik a költségeket, egyébként pedig a nem fizető utasok miatt több milliárdos a bevételkiesésük.

Kiricsi Karola elmonda még, hogy az ellenőrzést úgy erősítik majd, hogy a metróvonalakon – várhatóan 2009-re – metrókapukat szerelnek, a tenderkiírás most van folyamatban.

A szóvivő tájékoztatása szerint nem csak az ellenőrzést javítják, hanem fejlesztik a jegyvásárlást is, a jövőben akár interneten vagy mobiltelefonon is lehet majd jegyet váltani. De azt még nem tudta megmondani, hogy ez mikortól valósulhat meg.

Vasárnap egyébként részt vett a razziában a Kontroll című film ötfős csapata: Mucsi Zoltán, Pindroch Csaba, Badár Sándor, Nagy Zsolt és Csányi Sándor. Áprilisi tréfaként tíz órától délig a Deák téren, a metróállomás bejáratánál dedikált kártyákat osztogattak azoknak, akik érvényes bérlettel vagy jeggyel utaztak. A büntetés azonban most is a valódi ellenőrökre hárult.