Eddig ismeretlen pincerendszer Eger alatt

Csatornaépítés közben egy eddig ismeretlen pincerendszerre bukkantak Egerben. Hogy mikor épült és mire használták, nem tudni. A pince veszélyes, a felette lévő út bármikor beomolhat. Egerben összesen 130 kilométer hosszúságú föld alatti járatrendszer van, amelyről térkép is készült, időnként azonban előbukkannak újabb és újabb pincék, amelyekről korábban nem tudtak.

A szennyvízakna helyét szerették volna kiásni a markolóval, amikor a föld beszakadt. Kiderült, a mélyben eddig ismeretlen pincerendszer húzódik. A pince teljesen üres és látszik, hogy kézzel vájták a falakat, amelyek többnyire épségben megmaradtak.
A pincének tizenegy ága van és 40-50 méter hosszú lehet. Hogy pontosan mikor épülhetett és mire használták, még nem tudják.

Eger alatt egy pinceváros húzódik. A az elmúlt évszázadokban a mélyből felhozott anyagból, az úgynevezett riolit-tufából építkeztek, az üregeket pedig tárolásra használták. A török időkben pedig a föld alatt bújtak meg az egriek.

Az utóbbi években komoly gondot okoztak a városnak a földalatti járatok. Katonáné Vendrei Mária, az Egri Polgármesteri Hivatal osztályvezetője szerint azok a pincék, amelyek esetleg kétszáz évig álltak, és jó minőségűek voltak, most egyre-másra beszakadnak, és veszélyt jelentenek a felettük lévő épületek és építmények részére.

A most felfedezett pince is veszélyes, mert a felette lévő út bármikor beszakadhat. Az egri önkormányzat ezért a minisztérium vis major keretéből azonnali támogatást igényelt, amelyből a pincerendszert földdel feltöltenék.Sporthírek