Eddig és ne tovább! – szakszervezeti kiáltvány május elsejére

Tisztes munkajövedelmet, biztonságos és egészséges munkakörülményeket, a munkahelyeken törvényes rendet követelve Eddig és ne tovább! címmel kiáltványt bocsátott ki május elseje, a munka ünnepe alkalmából az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés pénteken.

A négy érdekképviselet nem fogadja el a piac mindenhatóságára hivatkozó gazdaságpolitikát, s kijelenti, hogy nem hajlandók több terhet elviselni. Tilatkoznak a bármilyen jogcímen megfogalmazott további adó és járulék bevezetése ellen. A kiáltványkülön kitér a több-biztosítós modell elvetésére, mert szerintük a járulékok a magánbiztosítók profitját növelnék.

A szakszervezetek szorosabb összefogásra hívnak fel minden szervezett dolgozót és érdekképviseletet, hogy egységes fellépéssel fejezzék ki elszántságukat.

Borsik János, az Autonóm szakszervezetek elnöke a kiáltvány közzétételekor elmondta, hogy a munkavállalók aránytalanul nagy terhet viselnek a konvergenciaprogramból, az eddig bevezetett járulékemelések és a 9 százalékos infláció eddig 7,2 százalékkal csökkentették a reálkereseteket. Úgy látják, hogy a kormánynak nincs jövőképe a munkavállalók számára arról, hogy meddig tart a megszorítás, és utána hogyan lesz jobb az életük – mondta Borsik.

A kiáltványt nem írta alá a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok. Ők május elsején is külön ünnepelnek – mondta erről Borsik János a Független Hírügynökségnek.