Eddig egyedülálló kerékpártárolókat adtak át a VII. kerületben

Ötszáz bicikli is elfér azokban a kerékpártárolókban, amelyet szerdán adtak át a VII. kerületben. A kerékpáros klub szerint példaértékű az erzsébetvárosi kezdeményezés. A VII. kerület ugyanis a fővárosban az első, ahol erre költ az önkormányzat, máshol ilyeneket még nem alakítottak ki. A biciklisek eddig tehát csak például a villanyoszlopokhoz tudták lerakni járműveiket.

A VII. kerület 50 pontján összesen 500 kerékpár tárolására alkalmas helyet alakítottak ki, ezeket szerdán adta át Hunvald György polgármester. Elsősorban közintézmények, éttermek, gyógyszertárak, iskolák vagy épp orvosi rendelők közelében lehet majd ingyen használni a tárolókat. Többet közülük autóparkolók helyén építettek ki, így a 30 millió forintos kialakítási költségén kívül a kerület ezzel évi további 15 millió forintról is lemondott.

László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke a Független Hírügynökségnek példaértékűnek nevezete a kezdeményezést. Egyrészt azért, mert a VII. kerület az első, ahol kialakítottak ilyeneket, másrészt pedig mindvégig a kerékpáros klubbal együttműködve dolgoztak. A szervezet vezetője azt reméli, hogy tudván a tárolókról, többen ülnek majd biciklire az autó helyett. Hiszen eddig ez okozta az egyik legnagyobb problémát, a kerékpárosok ugyanis csak az utcák szélén lévő villanyoszlopokhoz vagy épp kerítésekhez tudták lerakni kétkerekűjüket.

A kerékpáros klub elnöke beszélt arról is, hogy a zuglói polgármester az átadáson bejelentette, hogy jövő tavasszal a XIV. kerületben is hasonlókat építenek ki. A szervezet egyébként tárgyal a fővárossal és várhatóan a következő évben a főváros kezelésében lévő közterületeken is alakítanak majd ki biciklitárolókat.

László János leszögezte azt is, hogy a kerékpártámaszoknál megfelelő hely van a biciklik lezárására is, ám az már a kerékpárosok felelőssége, hogy megfelelő lakatot használjanak.