Eddig csaknem 40 milliárd forint visszaigénylést fizetett ki az APEH

Az APEH eddig csaknem 40 milliárd forint adó- és járulék-visszaigénylést fizetett ki 730 ezer adózónak – mondta el az adóhatóság elnökhelyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján. A tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó (szja) bevallását április 22-ig 1,6 millió önadózó teljesítette, ami 400 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. Polgár Péter felhívta az adózók figyelmét, hogy idén az szja-bevallásokat május 21-ig kell postázni. Aki nem tartja be a határidőt, akár 100 ezer forintos bírsággal is számolhat.

Az április 22-ig benyújtott 1,6 millió szja-bevallás több mint felét az APEH számítógépes programjával töltötték ki, 50 ezerrel többen, mint a tavaly. Elektronikus úton 388 ezren, az adózók csaknem negyede juttatta el bevallását az adóhatóságnak. Ez kiugró növekedést jelent a 2006-os adatokhoz képest: akkor 25 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Az adóhatósági elszámolás (ADAM) nem túl népszerű – mondta az APEH elnökhelyettese. Míg tavaly április 21-ig csaknem 10 ezer önadózó választotta azt, hogy helyettük az adóhatóság készítse el az szja-bevallást, addig idén április 22-ig 14 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.