Eddig 25 telephelyen engedélyezték a patikán kívül gyógyszerárusítást

Az országban jelenleg 25 telephely kapta meg az engedélyt a recept nélküli gyógyszerek árusítására. Ebből 12 benzinkút – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Antal Csaba országos tisztifőgyógyszerész.

A MOL töltőállomásai közül összesen már 10-ben kaphatóak a vény nélküli készítmények, és két Shell kút is forglamaz gyógyszereket. Ezen kívül gyógynövényboltoknak, drogériáknak és két állatpatikának van engedélye.

A szigorú biztonsági előírásoknak megfelelt cégek határozatlan időre kapták meg az engedélyt. Tehát, ha továbbra is betartják a szabályokat csak abban az esetben kell abbahagyniuk a gyógyszerárusítást, ha egy népszavazás eredményeképp a tövény megváltozik – mondta az országos tisztifőgyógyszerész. Ha ez megtörténne, a cégnek türelmi időt, 6 hónapot kellene kapnia arra, hogy felszámolja a gyógyszerárusító tevékenységét, vagy arra, hogy gyógyszertárrá alakítva addigi részlegét, folytathassa az árusítást – tette hozzá a szakember. Az országos tisztifőgyógyszerész szerint mindez persze találgatás, hiszen még nem lehet tudni, mikor lesz a népszavazás a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás kérdéséről és természetesen az is kérdéses, hogy mi lesz a végeredménye.

Múlt péntekig 117 írásos kérelem érkezett be a regionális Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatokhoz (ÁNTSZ). Többnyire drogériák, gyógynövény üzletek, gyógyászati segédeszközöket árusító boltok és töltőállomások pályáznak az új tevékenységre. A kérelmezők között azonban akadt ruházati bolt és térképeket árusító üzlet is, a nagy szupermarketek azonban egyelőre csak érdeklődnek, hivatalos kérelmet még nem nyújtottak be.