Ecuadorba hívták a Spidert

Akt.:
Dr. Nyíri Iván (balra), az ecuadori TB konzul sok szerencsét kíván Lehóczki Lászlónak, a mentőcsapat vezetőjének
Dr. Nyíri Iván (balra), az ecuadori TB konzul sok szerencsét kíván Lehóczki Lászlónak, a mentőcsapat vezetőjének - © Fotó: Fuszek Gábor | blikk.hu
Miskolc – Három kutyával indult a dél-amerikai országba a magyar mentőcsapat.

Kedden hajnalban elindult Ecuadorba Lehóczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője és maroknyi csapata, hogy segítséget nyújtson a helyi idő szerint szombat este bekövetkezett pusztító erejű földrengés áldozatainak a felkutatásában.

A KARISZ Nemzetközi Speciális Mentőszövetség tagszervezetei közül a miskolci Spider Mentőcsoport és a Főnix Speciális Mentők 2-2 fővel, a Legott Katolikus Mentőcsoport és az Életjel Mentőcsoport 1-1 fővel, illetve 3 keresőkutyával kapcsolódik majd be a mentésbe az ecuadori állam felkérésére. A magyar mentőegység a második, amelynek fogadását kedd hajnalban jóváhagyták Ecuadorban.

Nagyon sok áldozat van

A magyar mentőcsapat az amszterdami átszállást követően közel 14 órás repülőút után, kedd este érkezett meg a dél-amerikai ország fővárosába, Quito-ba, ahonnan a tervek szerint katonai repülőgéppel vitték tovább őket Pedernalesbe, ahol a legnagyobb pusztítást végezte a földrengés.

A Richter-skála szerinti 7,8-as fokozatú földrengés legkevesebb 400 halálos áldozatot követelt, és nagyon sokan várják a romok alatt a mentőcsapatok segítségét – tudtuk meg dr. Nyíri Ivántól, Ecuador Magyarországi Tiszteletbeli Konzulja mondta, akinek segítsége nélkül nem indulhatott volna útnak a csoport. Az ő közbenjárására kapták meg ugyanis az engedélyt arra, hogy bekapcsolódhassanak a mentésbe.

– ÉM-UM –